‘Synode moet eerlijk gesprek over LHBTI voeren’

‘Synode moet eerlijk gesprek over LHBTI voeren’

Het is belangrijk dat de protestantse synode een dialoog gaat voeren die LHBTI-mensen insluit en niet verder afstoot.

Dat staat in een oproep die LHBTI-beweging LKP onlangs heeft verstuurd, naar aanleiding van de vergadering van de generale synode van de Protestantse Kerk op 16 en 17 november.

LHBTI staat voor Lesbisch, Homo, Biseksueel, Transgender en Interseksueel. De LKP behartigt de belangen van deze groep mensen binnen de kerken.

Eerder startte de LKP samen met de VVP en predikantenbeweging Op Goed Gerucht een actie om het homohuwelijk weer op de agenda van de synode te zetten. Aanleiding was de protestantse kerkorde waarin nog altijd onderscheid wordt gemaakt tussen het zogenoemde ‘heterohuwelijk’ - dat ingezegend kan worden - en het ‘homohuwelijk’ - dat enkel gezegend kan worden. De drie organisaties pleitten voor gelijkstelling van de verschillende huwelijksvormen. De synode gaat er in de komende vergadering over praten.

‘De opdracht om LHBTI-mensen een veilige plek te bieden – waartoe ook de Wereldraad van Kerken oproept –, moet leiden tot gelijkwaardigheid. Immers, alleen dat kan en zal leiden tot het daadwerkelijk bereiken van het geestelijk en lichamelijk welzijn van LHBTI mensen binnen de kerk, en is daarmee dan tegelijkertijd het bevrijdende perspectief van een veilige en inclusieve kerk voor iedereen,’ aldus de voorzitter van het LKP, Heleen de Boer.

Zij voegt daar nog aan toe: ‘Mocht de Generale Synode de weg van de dialoog gericht op veiligheid en inclusiviteit niet oppakken, en dus alleen de juridische discussie gaan voeren, dan zal dit eenvoudig leiden tot het gevoel van uitsluiting; en daarmee is dit direct beschadigend voor velen.’

Deel dit

Steun de VVP

Laat de vrijzinnige vlinder vliegen.

WORD DONATEUR

Zoeken

Contact

Vereniging van Vrijzinnige Protestanten
Joseph Haydnlaan 2a 
3533 AE Utrecht                       
030-8801497
info@vrijzinnig.nl
Klik hier voor meer contactgegevens

twitter310facebook

   

 Agenda

23 Nov 2017
Apeldoorn Regentessekerk

Introductie in de Amerikaanse vrijzinnigheid


23 Nov 2017
Assen Odd Fellowhuis

Lezing 'Gemeenschap scheppen'


23 Nov 2017
Oudshoornse Kerk

Lezing ´Muziek van vrouwelijke componisten´


Column

  • Column: Alles kapot!

    Beeldenstormen. Het is van alle tijden. Soms kan het nuttig zijn, maar meestal is het ingegeven door angst, aldus Foekje Dijk.