Op zoek naar religie zonder religie

Op zoek naar religie zonder religie

Wie na Kuitert en Hendrikse op een zinnige manier over God wil blijven spreken, komt uit bij de Amerikaanse theoloog John Caputo.

Deze 77-jarige man wordt gezien als één van de meest invloedrijke post-moderne theologen.

Al zijn hele leven is Caputo op zoek naar een religie zonder religie. Na vele decennia lijkt de post-moderne theoloog het gevonden te hebben. Hij noemt het de religie van de roos. Het is een religie waarin hij met Meester Eckhart bidt of God ons ‘wil bevrijden van God’. Want religie en beelden van God zijn algauw obstakels. Ze belemmeren om door te dringen tot het hart van religie.

Zijn zoektocht beschrijft hij in het boek Hopeloos hoopvol - belijdenissen van een postmoderne pelgrim dat binnenkort bij uitgeverij Skandalon verschijnt. Het is de eerste publicatie van Caputo die in het Nederlands verschijnt.

In het boek beschrijft Caputo zijn spirituele reis. Van het katholieke jongetje in de jaren vijftig dat graag naar de sterren staarde, tot de postmoderne filosoof ‘na de dood van God’ die ondanks alles blijft hopen op het koninkrijk van God. Een humoristisch, toegankelijk én diepgaand spiritueel werk van een toonaangevend filosoof.

Het boek wordt op 27 oktober gepresenteerd tijdens een studiedag op de PThU Amsterdam, waar Caputo zelf ook bij aanwezig zal zijn. Een dag later is hij hoofdgast op het Geestdrift Festival.

Deel dit

Steun de VVP

Laat de vrijzinnige vlinder vliegen.

WORD DONATEUR

Zoeken

Contact

Vereniging van Vrijzinnige Protestanten
Joseph Haydnlaan 2a 
3533 AE Utrecht                       
030-8801497
info@vrijzinnig.nl
Klik hier voor meer contactgegevens

twitter310facebook

   

 Column

  • Column: Lichtheid van geloven

    Stephan de Jong kijkt in de Adventstijd naar afbeeldingen van engelen: van hun kinderlijkheid kunnen we wel wat leren.