Het beeld van het kind in de westerse kunst

Adres: Jachtlaan 11
Van: 22 Okt 2017 om 15:00
Tot: 22 Okt 2017 om 16:30

 

Omschrijving

Kleine volwassenen? Het beeld van het kind in de westerse kunst

lezing door  Sophie Oosterwijk

Wanneer we naar vroege kinderportretten kijken, zien we vaak slechts kleine volwassenen die stijf gekleed zijn in ouwelijke kleren. Maar wat kunnen kinderportretten door kunstenaars zoals Rembrandt en Velázquez ons werkelijk vertellen over kinderen in het verleden: hoe leefden ze werkelijk? Zijn wij als moderne kijkers wel onbevooroordeeld?

Het is belangrijk om de (artistieke) conventies achter zulke afbeeldingen te herkennen, want daarmee kunnen we meer ontdekken over het kinderleven door de eeuwen heen, en over sociale verwachtingen. Hoe werden kinderen gezien en behandeld door volwassenen in het verleden, en hoe (en waarom) werden ze afgebeeld in de kunst van de oudheid tot het heden? Deze lezing biedt inzichten die wel eens een heel ander beeld kunnen bieden dan verwacht.

sophieoosterwijk310

Sophie Oosterwijk is gepromoveerd in kunstgeschiedenis (Leicester) en in de Engelse literatuur (Leiden). Ze is als docent werkzaam geweest aan de universiteiten van Leicester, Manchester en St. Andrews, en is momenteel freelance onderzoeker. Ze heeft veel gepubliceerd, is nauw betrokken bij de Church Monuments Society en geeft lezingen in binnen- en buitenland.


Steun de VVP

Laat de vrijzinnige vlinder vliegen.

WORD DONATEUR

Zoeken

Contact

Vereniging van Vrijzinnige Protestanten
Joseph Haydnlaan 2a 
3533 AE Utrecht                       
030-8801497
info@vrijzinnig.nl
Klik hier voor meer contactgegevens

twitter310facebook

   

 Column

  • Column: Lichtheid van geloven

    Stephan de Jong kijkt in de Adventstijd naar afbeeldingen van engelen: van hun kinderlijkheid kunnen we wel wat leren.