VrijZinnig september 2015

VrijZinnig september 2015

Het derde nummer van 2015 draagt het thema 'overlevers en pioniers'. Er is veel aandacht voor de toekomst van de kerken. 

In het voorwoord schrijft Corrie Jacobs:

Bij pionieren denk ik in eerste instantie aan de ‘buitenlanders’ die naar het Wilde Westen trokken in Amerika. Ze wisten niet wat hun te wachten stond en of ze goed toegerust waren voor het grote onbekende, ontdekkingen en ontmoetingen. Het resultaat is geen mooi verhaal want in feite werden de oorspronkelijke bewoners slachtoffers van dit pionieren.

Als het over onze vrijzinnige toekomst gaat, is het ook de vraag of we goed toegerust zijn. In dit nummer wordt er op allerlei manieren nagedacht. Wat hebben we nodig, wat nemen we mee of wachten we af, gaan we gewoon door? Wie treffen we aan, zijn we goed voor de zinzoekers in onbekende gebieden? Zal het gedachtegoed ons overleven?

De komende drie nummers beschrijft onze hoogleraar Rick Benjamins pionierende denkers voor onderweg in deze tijd. De eerste is Paul Rasor. Hij schreef in 2005 ‘Faith Without Certainty’ (Geloof zonder zekerheid). Religie gaat volgens hem over het vinden van betekenis en oriëntatie in het leven. Een belangrijke vraag is hoe wij als gevoelige en praktisch handelende mensen bij de wereld betrokken zijn. Religie moet meedoen aan de formulering van een wereldbeeld, omdat het in de religie uiteindelijk gaat over het ultieme, laatste of diepste antwoord dat mensen geven op de vraag wat de betekenis en de bedoeling van het leven is. Er volgen nog twee andere hedendaagse vrijzinnige denkers.

Peter Nissen sombert niet mee over de toekomst maar ziet ook kansen. Wim Wattel wenst dat de christelijke dogmatische saus van de bijbelse interpretatie wordt gehaald en ziet in de cultuur veel interesse voor de eeuwige menselijkheid van verhalen. Een mooi citaat geeft hij ons door van Bert Keizer, columnist van Trouw, ‘Het verschil tussen liturgie en dogmatiek is het verschil tussen ‘goedemorgen’ en ‘vandaag is het 25 april’.

Het zou kunnen betekenen dat wij niet dogmatisch met de toekomst moeten omgaan, maar elkaar gewoon een goede reis wensen. Sommigen reizen licht en anderen nemen veel mee. Sommigen gaan niet weg, reizen vanuit hun stoel en geven onderdak aan anderen? J.C. Van Schagen heeft een bundel geschreven met de titel: Ik ga maar en blijf.
Is de toekomst zoiets?

Goede reis naar morgen.
Corrie Jacobs

Lees de VrijZinnig hier

Deel dit

Steun de VVP

Laat de vrijzinnige vlinder vliegen.

WORD DONATEUR

Zoeken

Contact

Vereniging van Vrijzinnige Protestanten
Joseph Haydnlaan 2a 
3533 AE Utrecht                       
030-8801497
info@vrijzinnig.nl
Klik hier voor meer contactgegevens

twitter310facebook

   

 Agenda

23 Nov 2017
Apeldoorn Regentessekerk

Introductie in de Amerikaanse vrijzinnigheid


23 Nov 2017
Assen Odd Fellowhuis

Lezing 'Gemeenschap scheppen'


23 Nov 2017
Oudshoornse Kerk

Lezing ´Muziek van vrouwelijke componisten´


Column

  • Column: Alles kapot!

    Beeldenstormen. Het is van alle tijden. Soms kan het nuttig zijn, maar meestal is het ingegeven door angst, aldus Foekje Dijk.