Banning gekozen tot belangrijkste vrijzinnige theoloog

Banning gekozen tot belangrijkste vrijzinnige theoloog

Willem Banning is gekozen tot de belangrijkste vrijzinnige theoloog van Nederland. De uitslag van de verkiezing is zaterdag tijdens de ledenvergadering van de VVP bekend gemaakt.

Welke theoloog heeft de grootste invloed gehad op de vrijzinnige traditie waar onder meer de VVP deel van uitmaakt? Gedurende twee maanden kon iedereen via de website van de VVP stemmen op een lijst van 10 theologen, van Erasmus en Arminius tot Heering en Spelberg.

Banning (foto, rechts) kreeg veruit de meeste stemmen. Hij was vrijzinnig hervormd theoloog en heeft een belangrijke bijdrage geleverd aan de ontwikkeling van de kerk en de samenleving. Op kerkelijk vlak was hij actief als voorganger, bijzonder hoogleraar in Leiden en via de Barchembeweging, een studiecentrum voor een praktische en open sociaal-gezinde vroomheid.

Daarnaast was Banning ook politiek actief, eerst bij de Sociaal-Democratische Arbeiderspartij (SDAP) en later als een van de oprichters van de Partij van de Arbeid (PvdA).

Volgens Banning stond de kerk midden in de samenleving en daarom wilde hij in zijn leven theologie, politiek, cultuur en maatschappij combineren; iets dat voor die tijd nog niet gebruikelijk was.

De verkiezing is georganiseerd door de VVP in het kader van haar 100-jarige bestaan. Al een eeuw lang staat de vereniging voor het vrijzinnige geluid binnen en buiten de Protestantse Kerk.

Deel dit