Druk evenement af Close

“Slachtofferdenken en klaagcultuur: hoe kom je eruit?”

Gehost door: VVP Noord-Holland
Ingestuurd door: inge
Het evenement zal begin op: 28 Nov 2017 20:00
En zal eindigen op: 28 Nov 2017 22:00
Locatie: Koog aan de Zaan, De Stolp
Adres: Hoek Verzetstraat / Raadhuisstraat
Telefoon:
E-mail:

Slachtofferdenken en klaagcultuur: hoe kom je eruit?

lezing door prof. dr. Hetty Zock

Slachtoffers hebben steun en hulp nodig, dat is duidelijk. Maar hoe komt het dat er in een welvarend land als Nederland zoveel geklaagd wordt? Er heerst een ‘klaagcultuur’, wordt wel gezegd. Daarbij wordt vaak met de vinger gewezen naar anderen, wiens schuld het allemaal zou zijn – de zondebokken. Aanklagers van onrecht en redders werpen zich op. We zien het gebeuren in de politiek, maar ook in onze directe omgeving – bij de bakker, op een verjaardagsfeestje.
Klagen en aanklagen is begrijpelijk, maar we schieten er niet altijd wat mee op. Je kunt als slachtoffer gevangen raken in een net van afhankelijkheid en onmacht en als redder kun je uitgeput raken.

In deze lezing wordt vanuit een psychologisch perspectief gekeken naar de negatieve patronen waarin we verstrikt kunnen raken, en hoe we daaruit kunnen komen. Wat zijn de valkuilen van slachtoffers en redders? Hoe kun je als slachtoffer de regie over je eigen leven houden en wat is een goede manier van helpen? En wat hebben religieuze bronnen hierover te zeggen?


hettyzock310

Prof. dr. Hetty Zock is verbonden aan de Rijksuniversiteit Groningen als hoogleraar Geestelijke Verzorging namens het KSGV en de VVP. Daarnaast heeft zij een eigen bureau voor training en coaching/supervisie aan pastores en zorgprofessionals.


www.hettyzock.nl