Lezing 'Bidden als levenskunst'

Adres: Julianalaan 3
Van: 07 Mei 2018 om 20:00
Tot: 07 Mei 2018 om 21:30

 

Omschrijving

Bidden als levenskunst

lezing door Wim Jansen

Valt er nog wat te bidden? Hoe dan? Met of zonder woorden? Welke woorden? Wat valt er te verwachten als je niet meer in een persoonlijke god gelooft? Wat kan ik wel en wat niet bidden? Of is het een fopspeen? Laat ik het maar zitten als een achterhaald ritueel?
Het zijn veelgestelde vragen, vooral binnen de vrijzinnigheid.
Wim Jansen geeft in zijn lezing een ruime interpretatie van bidden. Niet dualistisch opgevat als het spreken tot een wezen buiten mij, maar als bewustwording van de totale werkelijkheid. Het zich verhouden tot het grote geheel waarvan je deel uitmaakt. De concentratie op je diepste bron. Bidden als het ontdekken van de dimensies van de menselijke geest die veelal niet worden aangesproken. Bidden als vertoeven in de bevrijdende sfeer van het heilige.
Hoe je dat alles concreet kunt invullen. En hoe het doorwerkt in het dagelijkse, maatschappelijke en politieke leven.
Bidden, zogezegd, als levenskunst.

Wim Jansen kleiner


Wim Jansen, emeritus predikant van Vrijzinnig Delft en de Vrijzinnige Koorkerkgemeenschap in Middelburg, is vaste columnist bij Nieuwwij.nl. Hij heeft verschillende publicaties op zijn naam staan, o.a. Voorbij de leegte (over spiritualiteit zonder godsdienst), Waar ben je nu? (over het verlies van onze dierbaren) , Vlammend paradijs (een autobiografische zoektocht naar de liefde), Dominee zoekt God (theologische autobiografie in de vorm van een dagboek) en meest recent de dichtbundel Zingen aan de Styx (Godervaring aan de doodsrivier). www.wimjansen.nu

Steun de VVP

Laat de vrijzinnige vlinder vliegen.

WORD DONATEUR

Zoeken

Contact

Vereniging van Vrijzinnige Protestanten
Joseph Haydnlaan 2a 
3533 AE Utrecht                       
030-8801497
info@vrijzinnig.nl
Klik hier voor meer contactgegevens

twitter310facebook

   

 Column

  • Column: Zonder dogma's gaat het geloof spreken

    Wat gebeurt er als we de dogma's laten vallen? Wat blijft er over? Erik Jan Tillema denkt dat we niet bang hoeven te zijn voor de gevolgen.