Pelgrimspad in Noorwegen

Van 28 februari 2019 14:30 tot 28 februari 2019 16:30

Bij De Open Hof Assen

Geplaatst door Inge Bult

Categorieën: Lezing

Gezien: 378


 

Pelgrimspaden zijn de laatste jaren ongekend populair. Tienduizenden mensen lopen, om uiteen lopende redenen, naar Santiago. Maar ook Noorwegen kende al ver voor de reformatie zijn Pelgrimspaden. Een aantal daarvan liepen naar Trondheim, waar het graf van de heilige Olav zich bevond in de Nidaros kathedraal. Lopen was in die tijd een manier om ergens te komen.

In 1997 werd het zo genoemde Olavspad van Oslo naar Trondheim opnieuw gemarkeerd. Marian Dikken liep samen met een vriendin de afgelopen zomer het laatste gedeelte van dit prachtige pad, en wel van Dovre naar Trondheim.

Op 28 februari vertelt ze over die tocht van ruim 250 kilometer.

Naast het verhaal en de foto’s van de wandeling langs dit pad, komt ook de geschiedenis van pelgrimspaden aan de orde. Het waren niet alleen godsdienstige redenen waarom mensen een pelgrimage maakten, ook andere omstandigheden maakte dat men op pad ging.

Bij een pelgrim pad hoort een doel, maar zoals vaak wordt gezegd, ook de weg is het doel.

Je ene voet voor de andere zetten is een van de belangrijkste dingen die we doen. Hoe heeft Marian dit ervaren?

Assen 2018 06 28 5453 bewerkt 3

U bent van harte welkom om dit te horen en te zien op donderdag 28 februari a.s. in: De Open Hof, Sleutelbloemstraat 1, Assen

De bijeenkomst begint om 14.30 uur. Vanaf 14 uur bent u welkom voor een kopje koffie/thee en halverwege is er een pauze.

Na afloop staat de bekende weegschaal klaar voor uw bijdrage in de gemaakte kosten.