De meest vrijzinnige stad ter wereld

De meest vrijzinnige stad ter wereld

Onze hoofdstad is volgens auteur Russell Shorto de meest vrijzinnige stad ter wereld. In zijn boek Amsterdam beschrijft hij de ontwikkeling van het liberalisme, de tolerantie en het kapitalisme in deze stad.

De ondertitel van het boek luidt: ‘Geschiedenis van de meest vrijzinnige stad ter wereld’. Beter was misschien geweest om ‘vrijzinnig’ te vervangen door ‘liberaal’ want dat dekt de lading beter. Shorto beschrijft vooral de liberale houding van de Amsterdammers die wereldwijd bekend is geworden dankzij het gedoogbeleid; de legalisering van softdrugs en prostitutie.

In mooie verhalen vertelt Shorto hoe Amsterdammers bleven vasthouden aan tolerantie en hoe die tolerantie hen welvaart bracht in bijvoorbeeld de vorm van de VOC. Het tv-programma De Wereld Draait Door prijst het boek aan en niet onterecht. Het leest lekker, is interessant en bovenal leerzaam.

Iedereen die zich wil verdiepen in de geschiedenis van de hoofdstad en in de ontwikkeling van de bekende Nederlandse tolerantie ontkomt niet aan dit boek.

Op deze site is het wel leuk om een kleine toelichting te geven op de vrijzinnigheid in Amsterdam. Vrijburg is het vrijzinnig-protestantse centrum in de stad. Het is een samenwerkingsverband tussen VVP-ers en remonstranten. De Amsterdamse VVP (toen nog VVH geheten) is officieel opgericht in 1911 maar heeft oudere wortels. Zij dankt haar ontstaan aan de steeds orthodoxer wordende koers van de Amsterdamse hervormde gemeente. Er was noodzaak voor de vrijzinnigen om zich apart te organiseren.

Lange tijd zijn de vrijzinnigen de buitenbeentjes van de hervormde gemeente die er niet echt bij horen. De rechtlijnige gelovigen die de gemeente domineren kunnen niet zoveel met hen. Pas na de Tweede Wereldoorlog is er meer toenadering. Nog steeds kent de protestantse gemeente van Amsterdam veel orthodoxe geluiden en daarom blijven de vrijzinnigen elkaar opzoeken in Vrijburg.

Amsterdam is misschien de meest vrijzinnige stad ter wereld vanwege het tolerantie-beleid, maar kerkelijk gezien is het niet heel erg vrijzinnig.

amsterdam boek
  Amsterdam, Geschiedenis van de meest       
  vrijzinnige stad ter wereld
   Russel Shorto
   uitgeverij Ambo

Deel dit