Een vrijzinnige kinderbijbel

Een vrijzinnige kinderbijbel

Vrijzinnige (groot)ouders die kinderen willen voorlezen uit een kinderbijbel, kunnen moeite hebben met de niet-vrijzinnige taal in de verhalen. Dat is anders met de kinderbijbel De schat in ons hart.

De toon van deze kinderbijbel zal meer aansluiten bij de belevingswereld van vrijzinnigen. Els te Paske, de schrijfster van de kinderbijbel heeft gekozen voor een spirituele/esoterische invalshoek en daardoor kleuren de verhalen heel anders.

Het is allereerst te merken aan de hoofdrolspelers in de bijbelverhalen: de aartsvaders, profeten, Jezus en anderen. Ze worden geportretteerd als gewone mensen. Geen vrome godskenners maar mensen die worstelen met hun problemen. Ze zijn daardoor herkenbaar voor kinderen.

Waar de spirituele invalshoek ook is te merken, is in de manier waarop over God wordt gesproken. God is niet de heerser in de Hemel, maar een stem in ons hart. Een bron waaruit we putten.

Elk te Paske vertelt de bijbelverhalen op haar eigen manier. Dat is prettig omdat ze zo begrijpelijk worden voor kinderen. Els is een goede vertelster en omdat ze de grote woorden als ‘God’ zoveel mogelijk vermijdt, blijft het dicht bij de belevingswereld van de kinderen.

De herinterpretatie van Els betekent wel dat verhalen een afspiegeling zijn van haar opvattingen. Sommige verhaallijnen worden weggelaten, op een eigen manier uitgelegd en gewelddadige scènes zijn weggelaten. Dit is op zich niet erg. Wat overblijft zijn nog steeds bijbelverhalen die op zo’n manier zijn verteld dat vrijzinnige (groot)ouders er geen moeite mee zullen hebben om ze voor te lezen.

Wie van de traditionele kinderbijbels houdt, moet dit boek overslaan. Wie op zoek is naar een meer luchtige kinderbijbel zonder de grote woorden is bij De schat in ons hart aan het goede adres.

Meer informatie is te vinden op de website van het boek

Deel dit

Steun de VVP

Laat de vrijzinnige vlinder vliegen.

WORD DONATEUR

Zoeken

Contact

Vereniging van Vrijzinnige Protestanten
Joseph Haydnlaan 2a 
3533 AE Utrecht                       
030-8801497
info@vrijzinnig.nl
Klik hier voor meer contactgegevens

twitter310facebook

   

 Agenda

25 Feb 2018
Haren Witte Kerkje

Muziek uit de hemel


11 Maa 2018
Assen DG-kerk

Lezing 'De kracht van kwetsbaarheid'


11 Maa 2018
Grote Kerk, Lekkerkerk

Muziek uit de hemel


Column

  • Column: Zonder dogma's gaat het geloof spreken

    Wat gebeurt er als we de dogma's laten vallen? Wat blijft er over? Erik Jan Tillema denkt dat we niet bang hoeven te zijn voor de gevolgen.