'Ik ben een atheïstische rabbijn, God zij dank'

'Ik ben een atheïstische rabbijn, God zij dank'

De joodse filosoof Marc-Alain Ouaknin is in Nederland nog niet zo bekend en dat is jammer, want deze rabbijn weet te verrassen.

De remonstrantse predikante Christiane Berkvens-Stevelinck schreef een inleidende publicatie op het denken van deze filosoof. Met dit boekje wil ze hem aan het Nederlandse publiek voorstellen. Dat is mooi, want Ouaknin mag gehoord worden.

Wat maakt Ouaknin zo interessant? Dat hij flexibel omgaat met de traditie. Voor hem staat niks vast: alle waarheden kun je (moet je!) bevragen en telkens weer zul je nieuwe antwoorden formuleren. De rabbijn houdt niet van dogma’s. Die vervreemden volgens hem het geloof, want geloof gaat niet over zekerheden. De gelovige is als een reiziger die steeds weer ergens anders komt en nieuwe dingen ziet en ontdekt.

’Het is verboden om oud te worden’, zegt Ouaknin prikkelend en daarmee bedoelt hij dat we niet moeten verstarren in zekerheden. Dat maakt ons oud. In plaats daarvan moeten we blijven reizen; steeds weer nieuwe dingen ontdekken, steeds weer opnieuw formuleren.

Dit resulteert bij de joodse denker in een bijzonder godsbeeld. Ouaknin noemt zichzelf een atheïstische rabbijn en meent dat iedereen een eigen, persoonlijk godsbeeld heeft. Dat betekent echter niet dat ieder zijn eigen god heeft. ‘Wij hebben onze eigen manier van leven, volgens het begrip dat wij hebben van die oneindige en transcendente God’. Een God op maat dus.

Humor en omzien naar elkaar zijn twee belangrijke waarden in de theologie van Ouaknin. Want in iedereen schuilt een vonkje goddelijk licht en als we blijven lachen, gaan we daar speels mee om. Wanneer we stoppen met lachen, verstart alles en eindigt de reis van het geloof.

Marc-Alain Ouaknin, de joodse gids van deze tijd, Uitgeverij Skandalon

Deel dit