Recensie: De Goddeeltjes

Recensie: De Goddeeltjes

De remonstranten hebben de Goddeeltjes uitgebracht: zes kleine boekjes over onderwerpen die een belangrijke rol spelen in het christelijke geloof.

Het gaat om de onderwerpen god, geest, jezus, kerk, mens en toekomst. Elk boekje behandelt één onderwerp en is geschreven door één auteur. Dat zijn bekende remonstrantse theologen zoals Koen Holtzapffel, Christianne Berkvens-Stevelinck, Christa Anbeek en Peter Nissen mag uiteraard ook niet ontbreken. Bert Dicou voerde de redactie over de serie.

De boekjes met hun vrolijk gekleurde kaft en hun kleine formaat bevatten in eenvoudige taal een uiteenzetting van remonstrantse gedachten, of beter gezegd: vrijzinnige gedachten. Want wat herkenbaar is voor remonstranten, is dat ook voor vrijzinnige protestanten, NPB-ers of doopsgezinden.

Het gaat hier niet om stoffige theologie, om zwaar doordachte overpeinzingen, maar om een geloofsvoorstelling die haar wortels onder andere vindt in de persoonlijke beleving, in de moderne cultuur of in de kunst. Alle auteurs laten zien dat de theologie op straat ligt. Het leuke daarvan is dat het de boekjes een persoonlijk karakter geeft: de vier mannen en twee vrouwen schrijven met hun eigen leven als voorbeeld. Dat levert een theologie op die aanspreekt en herkenbaar is. En dat maakt deze serie waarschijnlijk zo toegankelijk.

De Goddeeltjes zijn zodoende zes kleine maar heldere boekjes over onderwerpen die er inderdaad toe doen. De zes onderwerpen zijn overigens gekoppeld aan thema’s uit de remonstrantse geloofsbelijdenis. Maar een echte vrijzinnige zal na het lezen van alle deeltjes toch enigszins ontevreden zijn, want waar is het boekje over de natuur? De natuur die zo belangrijk is voor de vrijzinnige beleving. Als dat boekje er was geweest, zou de serie uit zeven delen bestaan en dat is meteen een mooi goddelijk getal!

Deel dit