Recensie: Dominee zoekt God

Recensie: Dominee zoekt God

Dominee Wim Jansen stelt zich in zijn nieuwste publicatie weer persoonlijk en kwetsbaar op. Het boek is een inkijkje in zijn ziel.

In de afgelopen jaren verschenen er meerdere boeken van Jansen, zoals ‘Voorbij de leegte’ (2008), ‘Waar ben je nu?’ (2012) en ‘Vlammend Paradijs’ (2013). Al deze boeken kennen een sterk autobiografisch karakter. Jansen zelf noemt zijn boeken ‘fictieve non-fictie’. Er blijft echter genoeg non-fictie over om te zien wat Jansen drijft in het leven.

Zijn nieuwe pennenvrucht ‘Dominee zoekt God’ verscheen ter gelegenheid van zijn emeritaat bij de VVH Delft. Het gehele boek is een verslag van zijn laatste dag als predikant; van het ontwaken tot het begin van de middag.

Op die laatste dag blikt Jansen veel terug op zijn leven en op de keuzes die hij heeft gemaakt. Hij beschrijft de intieme relatie met zijn vrouw, de omgang met zijn kinderen, zijn keuze om predikant te worden en zijn worstelingen als voorganger. Hij begon zijn carrière als een rationele dominee maar al snel miste hij de mystiek. Toen hij de mystiek eenmaal gevonden had, kwam hij er achter dat zijn plek in de vrijzinnigheid is. Daar vond hij een thuis.

Het boek staat bol van de ontwikkelingen die Jansen heeft doorgemaakt. Niet alleen professioneel, maar ook persoonlijk, met bijvoorbeeld zijn gezin en het geloof. Aan dat laatste ontleent het boek zijn titel. Zijn hele leven lang heeft Jansen gezocht naar wat God voor hem is en betekent. Het is moedig van hem dat hij dat als (emeritus)predikant durft op te schrijven. Zo laat hij zien dat ook een dominee de waarheid niet in pacht heeft.

Het geheel is een persoonlijk en uitnodigend boek dat makkelijk leest en de lezer zelf ook aan het denken zet. Want doordat het leven van Jansen bladzijde na bladzijde voorbij komt, rijzen de vragen over het eigen leven op: welke keuzes heb ik gemaakt? Waar worstelde ik mee?

Meer informatie over het boek

Deel dit