Recensie: Leven met Albert Schweitzer

Recensie: Leven met Albert Schweitzer

Wat heeft de levensethiek van Albert Schweitzer ons nu nog te zeggen en hoe kunnen wij er praktisch mee aan de slag gaan? Dat zijn de centrale punten in dit kleine boekje.

Voor veel vrijzinnigen is de Duitse tropenarts Albert Schweitzer (1875-1965) een halve heilige. Hij was theoloog, begenadigd orgelspeler en daarnaast arts. In 1913 vertrok hij naar het Afrikaanse Lambarene en stichtte daar een ziekenhuisdorp. De rest van zijn leven zou hij zich daar voor inzetten, wat hem uiteindelijk ook de Nobelprijs voor de Vrede opleverde.

‘Eerbied voor het leven’ is de kern van Schweitzers ethiek. Maar wat betekent dat precies en hoe kunnen wij ons daar naar gedragen? Deze vragen wil het boekje Leven met Albert Schweitzer beantwoorden.

Auteur Chris Doude van Troostwijk heeft veel kennis over Schweitzer en legt in korte hoofdstukken de ethiek van Schweitzer uit. Elk hoofdstuk wordt afgesloten met een praktische overdenking: hoe kunnen we deze gedachten concretiseren?

Van Troostwijk legt uit dat Schweitzer een mysticus is. Niet een mysticus die gaat zweven en zich onttrekt aan het aardse. De mystiek van deze Duitser komt voort uit rationaliteit en wordt vervolmaakt in het omzien naar de medemens. Vanuit zijn spiritualiteit probeert Schweitzer zijn eerbied voor het leven uit te dragen. En hier kunnen wij veel van leren, zo betoogt Van Troostwijk in zijn praktische overdenkingen.

Het boekje is zodoende niet alleen een korte introductie op de persoon Schweitzer, zijn ethiek en zijn gedachten over muziek, maar het is ook een handleiding waarmee we deze gedachten levend kunnen houden in de wereld van nu. En dat verdient Schweitzer.

Meer informatie over het boekje

Deel dit

Steun de VVP

Laat de vrijzinnige vlinder vliegen.

WORD DONATEUR

Zoeken

Contact

Vereniging van Vrijzinnige Protestanten
Joseph Haydnlaan 2a 
3533 AE Utrecht                       
030-8801497
info@vrijzinnig.nl
Klik hier voor meer contactgegevens

twitter310facebook

   

 Agenda

25 Feb 2018
Haren Witte Kerkje

Muziek uit de hemel


11 Maa 2018
Assen DG-kerk

Lezing 'De kracht van kwetsbaarheid'


11 Maa 2018
Grote Kerk, Lekkerkerk

Muziek uit de hemel


Column

  • Column: Zonder dogma's gaat het geloof spreken

    Wat gebeurt er als we de dogma's laten vallen? Wat blijft er over? Erik Jan Tillema denkt dat we niet bang hoeven te zijn voor de gevolgen.