Recensie: Ontelbare enkelvouden

Recensie: Ontelbare enkelvouden

De biografie ‘Ontelbare enkelvouden’ over de eerste vrouwelijke predikant van Nederland vertelt meer dan alleen het leven van Anne Zernike.

Medio 2014 promoveerde Froukje Pitstra aan de Rijksunviersiteit Groningen op deze biografie. Bij het schrijven van het proefschrift had zij de opdracht meegekregen om een leesbaar boek te schrijven. Dat is gelukt want de handelseditie van het proefschrift verscheen enkele maanden in de boekhandel en dat is een boek dat gelezen mag worden.

De rode lijn in het boek is uiteraard het leven van Anne Zernike, de vrouw die de geschiedenis zou ingaan als de eerste vrouwelijke predikant van ons land. We lezen over haar jonge jaren, over haar studie, haar eerste beroeping (in Friesland), haar leven met de veel te jong gestorven schilder Jan Mankes en over haar latere leven in Rotterdam waar zij voorganger was van de plaatselijke NPB.

In het boek is echter veel meer te lezen. Het belicht vele facetten van de vaderlandse geschiedenis. Zo lezen we onder meer over het Friese plattelandsleven, de kunstenaarswereld in de eerste helft van de vorige eeuw, de opkomst van het pacifisme en de uitbreiding van Rotterdam door het stichten van nieuwe wijken buiten de stad. Ook ontwikkelingen binnen de Algemene Doopsgezinde Sociëteit (Anne begon als doopsgezind predikante) en de NPB komen uitgebreid aan bod.

Het boek is zodoende een rijke informatiebron. Maar al deze geschiedschrijvingen begraven de hoofdpersoon van dit boek niet. Alle beschrijvingen staan in relatie tot Anne.

De informatie die Froukje Pitstra over haar boven tafel heeft weten te krijgen is zeer uitgebreid zodat er een intiem beeld van deze vrouw ontstaat. Dat is mede te danken aan de vele brieven die zij schreef en die bewaard zijn gebleven. En uiteraard dankzij de schrijfstijl van Froukje Pitstra.

Meer informatie over het boek

Deel dit

Steun de VVP

Laat de vrijzinnige vlinder vliegen.

WORD DONATEUR

Zoeken

Contact

Vereniging van Vrijzinnige Protestanten
Joseph Haydnlaan 2a 
3533 AE Utrecht                       
030-8801497
info@vrijzinnig.nl
Klik hier voor meer contactgegevens

twitter310facebook

   

 Agenda

25 Feb 2018
Haren Witte Kerkje

Muziek uit de hemel


11 Maa 2018
Assen DG-kerk

Lezing 'De kracht van kwetsbaarheid'


11 Maa 2018
Grote Kerk, Lekkerkerk

Muziek uit de hemel


Column

  • Column: Zonder dogma's gaat het geloof spreken

    Wat gebeurt er als we de dogma's laten vallen? Wat blijft er over? Erik Jan Tillema denkt dat we niet bang hoeven te zijn voor de gevolgen.