Recensie: Oog in oog

Recensie: Oog in oog

Het boek ‘Oog in oog; christelijke mystiek in woord en beeld’ laat zien hoe kunstenaars zich hebben laten inspireren door de mystiek.

De vakantie is voor de meeste mensen al in volle gang en dat is vaak de periode dat er weer tijd is om te lezen. Dit onlangs verschenen boek is de ideale vakantielectuur, met een vleugje mystiek.

‘Oog in oog’ ziet er niet alleen heel mooi uit - met veel afbeeldingen in kleur - het is ook nog eens prettig toegankelijk. De auteur Kick Bras legt op een open manier en aan de hand van veel afgedrukte kunstwerken uit hoe kunstenaars in de afgelopen eeuwen de christelijke mystiek hebben vormgegeven. Bras doet dat aan de hand van een duidelijke opbouw.

Bras is verbonden aan het Titus Brandsma Instituut te Nijmegen en verdiept zich daar in spiritualiteit en mystiek. Daarnaast is hij verbonden aan Vacare, het protestants platform voor meditatief leven. Hij weet dus waar hij het over heeft. Dat blijkt wel uit de manier waarop hij het boek aanpakt.

In het eerste deel van het boek legt hij uit hoe mystieke ervaringen in de Bijbel en de christelijke geschiedenis zijn weergegeven in de kunst. Het is een soort opmaat voor de andere delen van het boek waarin hij achtereenvolgens uitlegt hoe het mystieke godsbeeld, christusbeeld en mensbeeld vorm hebben gekregen. We zien afbeeldingen van God als een vuur of zee en Christus als een kind.

Het laatste deel van het boek - vijf hoofdstukken - is wat abstracter en laat onder andere zien hoe de mystieke weg die iemand kan gaan is afgebeeld. Daarin volgt Bras drie fasen: die van zuivering, verlichting en uiteindelijk vereniging met het goddelijke. Nu passeren er afbeeldingen van de louteringsberg en het geestelijk huwelijk.

In het laatste hoofdstuk keert Bras weer terug naar de aarde. Het gaat over hoe mystieke ervaringen kunnen uitwerken in iemands leven. Dat is niet passief maar actief: in de vorm van navolging en diaconie.

Een mooi en inspirerend boek is het dus dat makkelijk gelezen kan worden op de camping of juist in de stilte van een kamer.

Praktische informatie en bestelmogelijkheden

Deel dit