Briefwisseling: is christelijke politiek wel mogelijk?

Briefwisseling: is christelijke politiek wel mogelijk?

Moeder Anneke van der Velde en dochter Geerke Visser gaan met elkaar in gesprek over het geloof. Deze keer: hoe zit het met christelijke politiek? Want heeft de Bijbel antwoorden op alle politieke vragen? 

Lieve Geerke,

In je laatste column daag je me uit om me als predikant op glad ijs te begeven: ‘Welke partijen representeren volgens jou het best het christelijke ideaal?’ Gelukkig liggen de verkiezingen al maanden achter ons en is het te laat voor een verkapt ‘stemadvies van de kansel’…

Maar het is een terechte vraag. Als ik de christelijke idealen zoals ze doorklinken in de Bijbel serieus neem, zullen die ook hun weerslag moeten hebben in het dagelijks leven en de keuzes die ik maak. Dan zullen ook mijn politieke en morele keuzes te herleiden moeten zijn tot de waarden die ik op religieus en spiritueel gebied omarm.

In je vraag zit wel de vooronderstelling dat er een soort algemeen gedeelde overtuiging is van ‘het christelijk ideaal’. En daar begint het al…

Mensen leiden verschillende idealen af uit hun christelijke overtuiging. Uitgaande van het grote gebod in de Bijbel: ‘Heb God lief en uw naaste als uzelf’ kunnen mensen tot verschillende keuzes in het leven komen en daarbij op verschillende politieke voorkeuren. Met de Bijbel in de hand kan dan euthanasie verdedigd, maar ook veroordeeld worden. Met de Bijbel in de hand kan gepleit worden voor een hogere strafmaat bij het plegen van misdaden, maar ook voor een lagere. Met de Bijbel als uitgangspunt kun je kiezen voor meer individuele verantwoordelijkheid, maar ook voor een optimaal zorgzame samenleving. Ga zo maar door.

Totdat je wel aanvoelt dat je het geloof er niet meer bij moet halen als je het hebt over meer of minder belastingen, een hoger of lager eigen risico in de zorg, meer of minder windmolens. Geloof en spiritualiteit gaan over de diepere waarden in het leven, waar je praktische leefregels aan ontleent. En die kunnen voor iedereen anders zijn. En daar heeft iedereen zijn of haar eigen verantwoordelijkheid en vrijheid in, vind ik. Al kun je er eindeloos en ook vruchtbaar met elkaar over discussiëren.

Zo leer ik veel van hoe jonge mensen zoals jij geen water bij de wijn doen bij het maken van keuzes. Ik vind het mooi hoe juist jonge mensen hun diepste overtuigingen serieus nemen en daar consequente en radicale keuzes aan ontlenen.

Terugkomend op je vraag: ik ga hier dus geen partijen noemen die voor mij het christelijk ideaal representeren. We zien elkaar volgend weekend: dan zal ik ze noemen, en je weet ook wel waar mijn politieke voorkeur ligt. Maar ik vind dat ‘gelovigen’ een individuele verantwoordelijkheid en vrijheid hebben om hun eigen politieke keuzes te maken en daarbij zich niet moeten laten beïnvloeden door wat een voorganger ervan zegt. Nu is de kleur van de geloofsgemeenschap waarvoor ik werk, gelukkig ook zo dat men ook niet zo gevoelig is voor ‘advies van hogerhand’… Politiek hoort niet op de kansel, vind ik. Maar er zijn uitzonderingen.

Als mensen structureel worden neergedrukt of uitgesloten moet er gesproken worden. Ook vanaf de kansel. In de Tweede Wereldoorlog bijvoorbeeld hebben veel predikanten gelukkig toch een tegengeluid laten horen. En op allerlei plekken op deze wereld spreken mensen het ‘christelijk ideaal’ uit tegen verdrukking en onrecht. Ook in politieke zin. En daar ben ik heel blij mee.

Vraag aan jou van een heel andere orde: geloof jij in een leven na de dood?

Liefs!!

Mama

Lees hier alle brieven die Anneke en Geerke elkaar hebben geschreven 

Wilt u op de hoogte blijven van nieuwe artikelen? Abonneer u nu op de nieuwsbrief

Deel dit