Briefwisseling: Jezus, een 'all right guy'

Briefwisseling: Jezus, een 'all right guy'

Moeder Anneke van der Velde en dochter Geerke Visser gaan met elkaar in gesprek over het geloof. Deze keer: wat vindt Geerke eigenlijk van Jezus? Volgens haar is hij meer dan een religieus personage. 

Lieve mama,

In je vorige brief vroeg je me wat ik van Jezus vind… Ik las daarover een uitspraak van John Lennon.

De Beatle John Lennon had niet zoveel met het christendom. Geheel in overeenstemming met de tijdsgeest was hij ervan overtuigd dat de grootste monotheïstische wereldgodsdienst binnen afzienbare zou verdwijnen en dat de rock&roll een langer leven beschoren zou zijn. Toch zei hij, toen hij ernaar gevraagd werd, dat hij de de figuur van Jezus wel een ‘all right guy’ vond.

Ik kan me dat voorstellen. Zelf voel ik me ook niet erg thuis bij de geïnstitutionaliseerde vorm van het christendom. Al die regels, al die beperkingen; het komt op mij over als iets uit een andere tijd. Zeker het Oude Testament staat naar mijn mening bol van zware straffen en uitsluiting. In het Nieuwe Testament draagt de persoon van Jezus daarentegen een totaal tegenovergestelde boodschap uit. De bijbelverhalen over Jezus die mij het best bij zijn gebleven zijn vertellingen over tolerantie en vergeving en scheppen een beeld van een zachte religieuze leermeester. Hij maakte zich sterk voor mensen aan de rand van de samenleving; een prostituee, de tollenaar Zacheüs. Kortom, Jezus komt op mij over als een aardige man, een ‘all right guy’.

Na rondvraag hoor ik van meer mensen die niet per se christelijk zijn dat zij toch respect of bewondering koesteren voor Jezus. Zij geloven niet in de wonderen die Jezus zou hebben uitgevoerd, of zijn opstanding uit de dood. Ondanks dat zij niet veel waarde hechten aan de religieuze dimensie van de figuur van Jezus, zien zij hem toch in zekere zin als een voorbeeld. Een man die het opneemt voor zwakkeren en het goede probeert uit te dragen; daar hebben weinig mensen iets tegen. Daarom is Jezus volgens mij meer dan enkel een religieus personage. Hij dient als een moreel voorbeeld voor een veel grotere groep mensen dan enkel christenen. Nog steeds zijn veel van onze normen, waarden en idealen gebaseerd op de ideeën die Jezus verkondigde, zoals tolerantie, verdraagzaamheid, naastenliefde etc.

Ook veel politieke partijen, van links tot rechts, christelijk en seculier, maken zich sterk voor de bovengenoemde idealen. Elke partij interpreteert ze echter op een andere manier, wat een grote diversiteit aan partijprogramma’s oplevert. Hoe zie jij de vertegenwoordiging van het christendom in de Nederlandse politiek, mama? Welke partijen representeren volgens jou het best het christelijke ideaal?

Geerke

Lees hier alle brieven die Anneke en Geerke elkaar hebben geschreven 

Wilt u op de hoogte blijven van nieuwe artikelen? Abonneer u nu op de nieuwsbrief

Deel dit