Briefwisseling: universele waarheden in de Bijbel

Briefwisseling: universele waarheden in de Bijbel

Moeder Anneke van der Velde en dochter Geerke Visser gaan met elkaar in gesprek over het geloof. Deze keer: wat vindt Anneke in de Bijbel en vindt ze het erg dat haar dochter anders gelooft? 

Lieve Geerke,

Deze week heb ik twee vragen te beantwoorden. Die van jou en die van een lezer. Jij stelt weer een moeilijke vraag. Je vraagt me in je laatste column of de Bijbel mij een universele waarheid biedt, of dat ik die ergens anders vandaan haal.

Een lezer van deze serie en moeder stelde me de vraag of ik het niet erg vind dat jij niet (zo) gelooft als ik. Twee vragen die in eerste instantie niets met elkaar te maken lijken te hebben. Maar bij nader inzien hebben ze alles met elkaar te maken…

Eerst jouw vraag. Voor mij zijn er weinig dingen meer ‘universeel waar’ dan de Bijbel. Niet waar in de zin van wetenschappelijk bewezen, historisch kloppend, en andere waarheden uitsluitend. Voor mij wèl waar in de betekenis dat mensen in de Bijbel vertellen van inzichten en ervaringen die ze hebben opgedaan met een diepe, bevrijdende en dragende dimensie van het bestaan die we God zijn gaan noemen.

We lezen op dit moment met een grote groep mensen in de Levensbron van de vrijzinnigen in Kampen de Bijbel van kaft tot kaft. In die ontdekkingstocht komen we verschrikkelijke en gewelddadige verhalen tegen. Maar dwars door dat alles heen het grote Verhaal van de Eeuwige die de mens uitleidt uit datgene wat haar gevangen houdt en oproept tot volop en zinvol leven. Dat is voor mij meer waar dan wat dan ook.

En dan de tweede vraag. Een moeder vraagt me of ik het erg vind dat jij niet precies zo gelooft als ik… Nee, dat vind ik niet erg. Omdat ik weet dat de waarheid die ik vind in de Bijbel ook in andere ervaringen en op andere plekken in het leven is te vinden. In andere (heilige) boeken, in kunst, in muziek, in de natuur, in de liefde… Allemaal gebieden waar je kunt ervaren dat je boven het platte aardse bestaan uitgetild wordt en geroepen bent om een mooi en betekenisvol leven te leiden. Ook daar is ‘waarheid’ te vinden. En daarmee beantwoord ik het tweede deel van je vraag.

Ik hoop dat ik jou heb meegegeven dat het leven kostbaar is, dat je geborgen bent in de Eeuwige en dat je geroepen bent om vrij en betekenisvol te leven. Tot zegen van de mensen om je heen. Voor mij is de Bijbel daarvoor een inspirerende en ‘ware’ bron. Voor jou zal het anders zijn. Dat vind ik natuurlijk een beetje eng, want ik zou heel graag willen dat je datgene wat mijn leven waardevol maakt ook omarmt. Maar jij kunt datgene wat ‘waar’ is in het leven op meer en betere manieren vinden dan in het klakkeloos overnemen van wat ik geloof. Uiteindelijk denk ik dat God maar voor een klein deel door mensen is te begrijpen De vormen en woorden die we voor de Eeuwige vinden zijn kostbaar maar beperkt. Ik doe dat op mijn manier, jij op de jouwe.

Maar weer eens een heel andere vraag aan jou: wat vind jij van Jezus?

Liefs, mama

Lees hier alle brieven die Anneke en Geerke elkaar hebben geschreven 

Wilt u op de hoogte blijven van nieuwe artikelen? Abonneer u nu op de nieuwsbrief

Deel dit