Column: Wat er toe doet...

Column: Wat er toe doet...

Een nieuwe  column van vrijzinnig voorganger Foekje Dijk:
Zomaar slaat het toe...

Column: Secularisatie?

Column: Secularisatie?

Religie zorgt voor balans. Terwijl de seculiere samenleving vooral individuele vrijheid en wetenschappelijk materialisme bepleit en verdedigt, richt religie zich vanouds op collectieve waarden als discipline en moraal.

Column: De voorganger en het stadskonijn

Column: De voorganger en het stadskonijn

In het begin staken er vaak alleen een paar nieuwsgierige oren boven een graspol uit, inmiddels struinen ze zorgeloos over de zoden.

Column: Ik ben Allard Pierson niet

Column: Ik ben Allard Pierson niet

Het is misschien de grootste belediging die je als vrijzinnige kunt krijgen: dat de beroemde Allard Pierson jou als een voorbeeldfiguur wordt opgedrongen.

Ik ben genezen!

Ik ben genezen!

Ik ben genezen!

Ik ben genezen! Jarenlang kon ik vrijwel niets zien maar nu heb ik mijn zicht weer terug. Ik ben genezen. Het is een wonder! Of toch niet?

Het gaat niet om een kleinigheidje: ik was echt stekeblind. Zonder bril was de wereld voor mij één grote wazige massa. Het werd pas scherp op zo’n tien centimeter afstand van mijn ogen. Maar na een kleine ingreep in het ziekenhuis behoorde dat allemaal tot het verleden. Mijn bril kon ik wegdoen. ‘s Nachts kon ik moeiteloos op mijn wekkerradio kijken en ik kon de wereld aanschouwen zoals die werkelijk was.

Corebussines

Corebussines

Corebusiness

Misschien vindt u het een lelijk woord, maar ‘corebusiness’ is officieel erkend door Van Dale. Ik breng het ter sprake omdat we erover discussieerden in de kerkenraad van april. Op de agenda stond een brainstorm over de toekomst van de Houtrustkerk, de vrijzinnige kerk in Den Haag. Al gauw lag deze term op tafel.

‘Wat is eigenlijk onze corebusiness?’, riep iemand. Er werd druk over gedebatteerd. De uitkomst was dat men vrij algemeen de kerkdienst als onze ‘corebusiness’ zag. Iemand verwoordde het als volgt: ‘Zonder de kerkdienst zijn we naar mijn gevoel geen kerk meer.’ 

<<  17 18 19 20 21 [2223 24 25 26  >>