WK voetbal en het Koninkrijk

WK voetbal en het Koninkrijk

Het grootste levensbeschouwelijke festival ter wereld heeft ons weer in haar ban: het Wereldkampioenschap voetbal. Want levensbeschouwelijk is het zeker en groots absoluut ook.

Kun je voetbal religie noemen? Dat gaat misschien een beetje ver, maar voetbal is voor velen wel degelijk zingevend en voorziet in een levensbeschouwing: echte fans leven voor hun club, hebben alles voor hun club over en leven naar de idealen van de club. Het geeft een doel in hun leven, een houvast, een rots of vaste burcht. En de godenzonen op het veld zijn niet alleen maar duurbetaalde sporters, het zijn ook voorbeeldfiguren. Een soort incarnatie van het hoogst haalbare: topsport leveren op wereldniveau.

Parodie en banaliteit

Parodie en banaliteit

In de meimaand vertoont de Haagse Houtrustkerk een parodie van Charlie Chaplin op Adolf Hitler: ‘The Great Dictator’. In deze zwart-wit klassieker speelt Chaplin twee rollen: een joodse kapper en de dictator Hynkel, die dansvoetbalt met een wereldbol.

Chaplin kwam op het idee om de film te maken toen hij in het New Yorkse Museum of Modern Art de Duitse propagandafilm ‘Triumph des Willens’ van Leni Riefenstahl zag. Zijn collegafilmmaker René Clair reageerde geschokt op de professionele effecten van deze filmproductie van de nazi’s en beweerde dat het Westen verloren zou zijn als deze propagandafilm overal zou worden vertoond. Chaplin moest juist heel hard lachen om deze documentaire met paraderende nazi’s.

Boven jezelf uitstijgen

Boven jezelf uitstijgen

Na een lange periode van intensieve repetities, vele uren studie, bloed, zweet en tranen en de nodige frustraties was het zondag 23 maart eindelijk zover. Blazen in de beurs. Blazen in de Beurs is dé concertserie voor blaasorkesten, met een eigen concertlocatie: de Beurs van Berlage. Een mooi podium om onze inspanningen van de afgelopen maanden te laten klinken.

Eendagsvlieg

Eendagsvlieg

In ons huishouden met twee fulltime banen, drie kleine kinderen en een enorme hoeveelheid rommel die zich dikwijls spontaan lijkt te vermenigvuldigen, voelt het vaak alsof we maar weinig tijd hebben.

Klap eens in je handen

Klap eens in je handen

Sinds kort hangt er in mijn tuin een pindakaaspot. Bestemd voor de vogels. Niet dat er pindakaas inzit, maar onder die naam wordt de pot verkocht inclusief houten huisje waar de pot in past, bestemd voor hongerige vogels. Daarom vol met speciaal geselecteerd voer voor allerlei mezen. Niets pindakaas aan.

Kerkdienst in m'n eentje

Kerkdienst in m'n eentje

Kerkdienst in m'n eentje

Ik sta bekend als iemand die niet vaak in de kerkbanken zit. Dat beeld klopt want op zondagochtend naar de kerk gaan is niet mijn vorm van geloven. Nee, mijn kerkdiensten beleef ik op een ander moment, op een andere manier…

<<  22 23 24 25 26 [2728 29 30 31  >>