Vrijzinnige Thomas

Vrijzinnige Thomas

De kerkhervormer Thomas a Kempis (+/- 1380-1472) staat momenteel weer volop in de belangstelling. Veel christenen herontdekken deze man die samen met Geert Groote een van de voormannen van de Moderne Devotie was. Hij is vooral bekend
geworden dankzij zijn boek De navolging van Christus dat ingaat op de relatie tussen mensen en God.

Als nieuw

Als nieuw

Ik ging naar de winkel om
iets wat bestond te kopen.
Ze konden mij daar niet verstaan,
dus wees ik kleur aan, zweeg hoe hol,
boog ik hoe rond, trilde hoe licht,
bewoog ik hoogte, lengte, breedte.
Ze zeiden: wiewie wiewiewie
en legden heel hun toonbank vol
met veel wat ik niet wilde.
Ik moest naar huis terug. Ik moest
er woorden bij. Maar hoe te weten
of wat ik met mijn woorden zei
en zij in hun taal anders ook
in hun taal net zo heette.

Het gaat geweldig!

Het gaat geweldig!

21 december 2012 hebben we overleefd, maar als je dagelijks het nieuws volgt, word je daar niet vrolijk van en lijkt de aarde op allerlei verschillende manieren toch af te steven op een roemloze ondergang. Vele mensen zullen instemmend knikken als je zegt dat we als mensheid de wereld naar de haaien aan het helpen zijn. Doemdenken zit er bij ons vaak ingebakken.

Bidden voor het eten

Bidden voor het eten

Zouden er veel vrijzinnigen zijn die voor het eten de handen vouwen? Het is een traditioneel ritueel, dus ik verwacht het eerlijk gezegd niet. Maar ik doe het wel! Tenminste… Iets wat er op lijkt.

Ik kan me niet herinneren dat wij vroeger – toen ik nog een kind was – gingen bidden voor het eten. Ik heb het dus niet van huis uit meegekregen. Toch vind ik het belangrijk om even het moment van het gewone leven naar de maaltijd te markeren.

Aankondiging van de geboorte van Christus

Aankondiging van de geboorte van Christus

Sinterklaas is nog nauwelijks de deur uit of de Kerst klopt al op het raam. Weelderig versierde tuincentra laten duidelijk zien dat het feest van het licht in aantocht is! Voor veel predikanten is, volgens mij, de kersttijd best een lastige tijd. Veel diensten, hoge verwachtingen en een zo vaak gehoord en daardoor soms oersaai kerstverhaal. Schrijf dan maar eens een uitdagende en creatieve nieuwe tekst! Knappe jongen of meisje voor wie dat lukt.

De moeilijkheden van taal

De moeilijkheden van taal

De vrijzinnigheid heeft van oudsher de vrijheid hoog in het vaandel staan. Kom je aan die vrijheid, dan kom je aan de vrijzinnigheid. Maar wat gebeurt er als je op verschillende manieren over vrijheid kan spreken. Gaat er dan iets botsen?

Meerdere keren heb ik commentaar gekregen op mijn taalgebruik; voor een vrijzinnige gebruik ik nogal vaak het woord ‘moeten’. Dat is nogal een onvrijzinnig woord. Moeten staat haaks op vrijheid. Spreek ik dus onvrijzinnig? Nee… Ik spreek op een andere manier vrijzinnig.

<<  22 23 24 25 26 [2728 29  >>