Column: Aanschouwt de vogelen des hemels

Column: Aanschouwt de vogelen des hemels

Van de vogels kunnen we nog wat leren, schrijft Foekje Dijk in haar column, want die weten pas echt wat verlangen is!

Zij zaaien, noch zij maaien. Maar er valt heel wat van te leren!

Ieder voorjaar strijkt in mijn tuin op een gegeven moment de bonte vliegenvanger neer. Een mooi donker vogeltje met witte veerpennen. Ieder jaar rond dezelfde tijd, evenzovele keren altijd weer een verrassing. Waar één zwaluw nog geen zomer maakt, is de aankomst van de bonte vliegenvanger de voorjaarsbode bij uitstek.

Ook dit voorjaar streek de nijvere zanger weer in de eik achter op het erf neer. Je hoort hem eerder dan je hem ziet. Want het beestje is nog niet ingevlogen of hij zet het op een zingen!

Het mannetje is altijd eerder dan de vliegenvanger vrouw, hij annexeert een nestkast en dan kan mevrouw komen. Dat valt niet altijd mee. Ooit floot de vliegenvanger een vrouwtje binnen een week naar zich toe, soms duurt het wat langer. Maar dit voorjaar maakte meneer het wel erg bont. Of misschien moet ik zeggen dat mevrouw het erg bont maakte, door zo lang op zich te laten wachten! Meer dan zes weken heeft ‘onze’ bonte vliegenvanger de sterren van de hemel gezongen voordat er zich een vrouwtje bij hem voegde.

Niet alleen zong hij de sterren van de hemel, ook werd ik er zelf bijna tureluurs van (om bij vogels te blijven). Iedere dag zijn indringende liedje, onverminderd hartstochtelijk.

Ondanks het feit dat ik er bijkans gek van werd, dwong het diertje ook veel bewondering en respect af. Zes weken lang verlangen uitzingen, blijven hopen en vertrouwen dat eens …

Dit zangerige, onweerstaanbare pleidooi van hoop, daar kun je als mens nog wat van leren! Het geduldig wachten op, in plaats van opgeven omdat het niet onmiddellijk naar je toe komt. Dat geduld. Probeer dat maar eens op te brengen.

Foekje Dijk
Voorganger van de VVP Assen

Deel dit