Column: Daarom vier ik Pasen

Column: Daarom vier ik Pasen

Waarom viert Stephan de Jong Pasen? Niet omdat hij precies weet er toen precies is gebeurd. 

Telkens rond Kerst en Pasen gaan we ons weer vragen stellen die we niet kunnen beantwoorden. Onder de kerstboom peinzen we over de vraag hoe een mensenkind toch in vredesnaam Gods Zoon zou kunnen zijn. Onder de uitlopende bloesems in paastijd peinzen we over de opstanding. Is er leven na de dood? Een onweerlegbaar antwoord op deze vragen bestaat niet. Hoe dat komt? Omdat het geen vragen zijn waarop het verstand antwoord kan geven, maar alleen het geloof.

Uiteindelijk staan wij allemaal rond het geheim van leven en dood, dat ontoegankelijk is voor ons anderhalf kilootje hersenen.

Waarom zou ik geloven in een leven na dit leven? Omdat ik niet kan geloven dat God zijn kinderen maar laat waaien, laat waaien naar de eeuwige vergetelheid. Ik kan mij vinden in het antwoord van Majoor Bosshart, die bekende Leger des Heilssoldate, op een vraag van Herman Brood naar het hiernamaals. Hij vroeg haar hoe het is na de dood. De majoor antwoordde: ‘Jongeman, dat weet ik ook niet, maar ik heb altijd geloofd in een goede God, en daarom geloof ik dat het daar goed is.’

Ik weet niets over het hiernamaals en hoef er niets over te weten. De hemel begrijpen is me te hoog gegrepen. Hopelijk hoeven we daar niet de godganse dag harp te spelen. Ik ben niet zo muzikaal. Ik houd het erop dat de momenten van Gods nabijheid, die ik soms hier ervaar, daar niet zullen ophouden.

Daarom vier ik Pasen.

Stephan de Jong
Predikant van de protestantse gemeente Oudemirdum, Nijemirdum, Sondel

Deel dit