Column: Dag droom!

Column: Dag droom!

Klaas Douwes houdt van dagdromen. In een samenleving die 24/7 om bereikbaarheid vraagt, wil hij bemijmerbaar zijn. 

Dikwijls, temidden van alle dagelijkse beslommeringen, voel ik de behoefte om eventjes te vluchten in een droomwereld. Nu is het grote voordeel van dromen dat het geen nacht hoeft te zijn om je eraan over te geven. Want naast de simpele nachtdroom bestaat er voor de gevorderde dromer de dagdroom. Waar je ook bent, hoe laat het ook is: met dagdromen heb je altijd toegang tot het wereldwijde droomweb.

De dagdroom is zeer mobiel en daarmee eigentijdser. Wanneer je dag- en nachtdromen vergelijkt met ICT-toestellen, lijkt de nachtdroom nog het meest op een desktop. U weet wel, zo’n ouderwetse computer die immer op één en dezelfde plaats blijft staan. In het ergste geval zitten er zelfs draadjes aan. Statischer kan het bijna niet meer. De dagdroom lijkt daartegenover eerder op een tablet of een smartphone. Licht, dynamisch en makkelijk in gebruik – al gaat de batterij ervan erg snel leeg.

Nachtdromen is dus vaak zwaar en intensief, waar dagdromen flexibel en vluchtig is. En juist door zijn laagdrempeligheid is de dagdroom het ideale wapen tegen de stille eis dat iedereen op elk moment maar bereikbaar moet zijn. In een wereld waarin het heel gewoon is om constant bereikbaar te zijn, pleit ik ervoor dat je evenzeer 24/7 bemijmerbaar zou moeten zijn.

Mocht u denken: bemijmerbaar, dat woord ken ik niet... Dat kan kloppen! Het is een nieuw woord dat me tijdens het dagdromen te binnen schoot.

Bemijmerbaar betekent eenvoudig dat je jezelf in de gelegenheid stelt om te mijmeren. Door, in plaats van geconcentreerd te blijven watertrappelen op de golven van de redelijkheid, te durven jezelf in die zee van gedachten te laten verzinken. Te dagdromen. En dan zul je merken dat je vanzelf weer boven komt drijven, vaak met een hele bak aan nieuwe inspiratie.

Gedachten zijn er namelijk niet om op een rijtje te zetten, maar om aan flarden te scheuren en te verstrooien. Alleen wie mijmering zaait kan ideeën oogsten. Durf dus te dromen! Niet alleen ’s nachts, maar des te meer op klaarlichte dag. Want een verstrooide geest is een gezonde geest. Tenminste, zolang je na het rondstrooien de flarden maar weer bijeenveegt. 

Klaas Douwes
Predikant van de VVP/NPB Apeldoorn


Deel dit