Column: De grenzen van vergeven

Column: De grenzen van vergeven

Iemand vergeven is moeilijk, concludeert Foekje Dijk. Ze vraagt zich af: moet je altijd blijven vergeven, of zijn er grenzen? 

Wanneer het woord ‘vergeven’ voorbij komt, schiet mij altijd een uitdrukking uit de taal van mijn jeugd te binnen. Dit begrip had daarin zo’n totaal andere betekenis dan in het gangbare ABN. Wanneer men destijds een beetje besmuikt aan elkaar vertelde dat iemand zich vergeven had, dan had diegene moedwillig het leven verlaten door middel van vergif of anderszins. Het blijft overigens een raadsel voor mij, waarom een dergelijke uitdrukking zo lang in een mensenbrein blijft rond zweven.

Van de taal van mijn jeugd naar het Sanskriet, waar een gezegde luidt: ‘Vergevingsgezindheid is een sieraad van de dapperen.’ Een uitdrukking die niets met zelfdoding te maken heeft, maar wel alles met de moed om te zijn.

‘Vergeven’ is hoe dan ook een ongelooflijk moeilijk begrip. Wanneer de ene mens de andere onherstelbaar leed aandoet, hoe krijgt de lijdende het dan voor elkaar om de dader uiteindelijk tóch te vergeven? Vanzelfsprekend zal de dader in ieder geval oprecht spijt moeten betuigen voor het door hem of haar aangerichte leed.

Vergeven schept innerlijke ruimte, zo wordt vaak gezegd. Natuurlijk, dat is helemaal waar. Maar … zijn er ook grenzen aan vergeving?

De joodse filosoof Emmanuel Levinas zegt hierover: ‘Eindeloze vergeving biedt gelegenheid tot grenzeloos kwaad.’ Zelfs Jezus van Nazareth spreekt zich uit, nadat hij de vraag van zijn volgelingen gekregen heeft hoe vaak een mens zou moeten vergeven. Zeven maal zeventig maal (dus bijna eindeloos) zou dit moeten gebeuren.

Bijna. Er is dus kennelijk een grens! ‘Vergevingsgezindheid is een sieraad van de dapperen.’ Er is moed voor nodig om te vergeven. Tegelijkertijd vergt het ook moed, om grenzen aan te brengen bij het onvergeeflijke.

Het is een thema waar ieder mens zichzelf in alle eerlijke openheid over zal moeten bevragen. Een algemeen antwoord is hierbij niet mogelijk, slechts het individuele slachtoffer kan haar of zijn eigen weg hierin zoeken.

Foekje Dijk
Vrijzinnig Assen

Deel dit