Column: De weg kwijt

Column: De weg kwijt

Welke zekerheden kan het nieuwe jaar ons brengen, vraagt dominee Klaas Douwes zich af in zijn nieuwe column. 

Of ik wist hoe je daar moest komen, vroeg een Joodse meneer in charmant Brits-Engels. Hij toonde mij een foto van een willekeurig bedrijfspand, ergens in de binnenstad.

Ik had geen idee en dat zei ik ook tegen hem. Het was op de terugweg van een vrijzinnige kerkdienst, dus ik voelde mij vrij genoeg mijn twijfels toe te geven. 'Maar', voegde ik er meteen aan toe, 'Ik kon Google wel even raadplegen, die weet tenslotte alles'. Bovendien ben ik er gek op moeilijk achterhaalbare informatie los te peuteren.

Boeiender echter nog zijn de puzzels waarvan niemand de oplossing kent, zelfs Google niet. Kunt u mij de weg naar 2016 vertellen, meneer? Zo’n soort vraag bedoel ik, naar de onbekende weg. ‘Heeft u enig idee wat het nieuwe jaar gaat brengen?’ stelde ik meneer daarom als tegenvraag, zodat hij de tijd kon doden die ik surfend doorbracht. Op zoek naar zijn bedrijfspand.

‘In ieder geval geen Europese titel voor het Nederlands elftal’, grapte hij, met van die typisch Britse zwarte humor. Maar hij had gelijk. Van de schaarse garanties voor de toekomst is dat er in ieder geval één. Verder weten we dat politici in 2016 niet ineens competent zullen zijn, dat de kerk ook het eind van volgend jaar wel haalt en dat de Zwarte Pietendiscussie rond september weer oplaait. Daarmee is het lijstje zekerheden zo ongeveer compleet.

Voor de rest hebben we geen idee wat het komende jaar brengt. Koffiedikkijken, meer zit er niet op. Overigens is dat weinig anders dan de voorgaande tweeduizendenvijftien jaarwisselingen. Niets nieuws onder de zon, zou Prediker beamen. We hebben onze eigen weg maar te zoeken, zonder routekaart. Ook wel zo enerverend natuurlijk. Al is af en toe een richtingwijzer in je leven best handig.

‘Gelukt!’ Ik toon meneer het adres van het bedrijfspand. Het ligt slechts een paar minuten verderop, maar uren voor wie verdwaald raakt.

Hij toetst het in op zijn navigatie en koerst, na een vriendelijk bedankje, rechtstreeks af op zijn bestemming.

Hij wel.

Klaas Douwes
Predikant van de Regentessekerk in Apeldoorn

Deel dit