Column: een selfie-theologie

Column: een selfie-theologie

Erik Jan Tillema maakt selfies en is daar trost op. Want door ze te nemen, handel je in dezelfde lijn als de profeten en discipelen. 

De selfie. U heeft er vast wel eens van gehoord. Het is een foto die je van jezelf maakt, terwijl je een gekke bek trekt of voor een toeristische attractie staat. Er wordt nogal meewarig over het fenomeen gedaan: toppunt van narcisme, egoïsme, arrogantie en hedonisme, vormgegeven in één enkele handeling. Daar ben ik het totaal niet mee eens. Ik zeg: leve de selfie!

Als ik mijn selfie-stick tevoorschijn haal, ontvang ik vaak afkeurende blikken. In sommige kringen kun je nog beter toegeven dat je op Wilders stemt, dan dat je in het bezit bent van een uitschuifbare stok waar je nog mooiere selfies mee kunt maken. Die stok laat volgens velen de verloedering van de samenleving zien, het absolute rioolputje van de moraal.

Waarom toch die negativiteit richting het onder jongeren populaire foto-zelfportret? Omdat we onszelf er letterlijk en figuurlijk mee op de voorgrond zetten? Half voor de Acropolis of het zicht op de Alpen ontnemend? Omdat we er mee willen laten hoe geweldig we zijn? Kijk, ik ben in Italië! Omdat het absolute zelfverheerlijking is? Het eerste opstapje naar maatschappelijk verval als iedereen alleen nog maar oog voor zichzelf heeft en niet meer omkijkt de naaste?

Alle kritiek laat ik langs mij heengaan. In mijn optiek staat een selfie symbool voor zelfbewustzijn. Een uitingsvorm van jouw leven in deze wereld. En daarmee doe ik een beroep op de Bijbel.

We hebben genoeg selfies van Jezus. Daarmee bedoel ik natuurlijk niet zelfgemaakte foto’s. Ik heb het over de evangeliën. Verhalen over Jezus. In de Bijbel worden ze opgevolgd door de selfies van Paulus en andere volgelingen van Jezus. Verhalen over wat mensen gedaan hebben. Kijk Paulus daar eens staan op de Areopagus. Had hij nu geleefd, dan had hij een mooie post op Facebook geplaatst!

De Bijbel bevat nog meer voorbeelden van selfies: naast de vele verhalen ook de vele gebouwen en altaren die ter ere van een gebeurtenis zijn gebouwd. Allemaal zijn het manieren om te herinneren en dat hebben ze gemeen met de moderne selfies: ook die willen ons laten herinneren dat we ergens waren, iets hebben beleefd. Een foto van een kerk is mooi. Een selfie van ons met die kerk laat zien dat we er waren.

Zo willen selfies ons dus laten ervaren, laten leven. Bewust zijn van de plaatsen waar we zijn. Zodat de herinnering levend blijft en we iets hebben waar we met positieve gevoelens op terug kunnen kijken. Net zoals alle bijbelverhalen ons dat gevoel geven.

Zijn er dan geen verschillen tussen de getuigenissen uit de Bijbel en de selfies van nu? Zijn die altaren, tempels en verhalen niet eerder selfies voor God? En maken de jongeren van nu vooral foto’s voor zichzelf, het hedonisme ten top?

Ik denk toch echt dat de selfies uit de Bijbel over de mens met God gaan. En dat de selfies van nu niet op zichzelf staan, maar een onderdeel vormen van iemands leven dat je altijd met anderen deelt. Want met een selfie maak je contact: je deelt het, je stuurt het naar anderen. En dat is precies waar het in de christelijke traditie ook om gaat: verbinding maken.

Daarom: neem selfies! Zoals de profeten ons hebben voorgedaan. Om zo bewust mens te zijn tussen alles wat ons omringt. 

Erik Jan Tillema
Beleidssecretaris van de VVP

Deel dit