Column: God is niet rechts

Column: God is niet rechts

Als Forum voor Democratie-leider Thierry Baudet zegt dat God rechts is, dan heeft hij de Bijbel niet goed gelezen, aldus Ate Trox, bestuurslid van de VVP.

Baudet deed de uitspraak tijdens een bijeenkomst van de jongerenbeweging van zijn partij en onlangs schreef NRC dat SGP-voorman Kees van der Staay en Baudet het aardig met elkaar kunnen vinden. Dat leidde begin augustus tot een artikel in de NRC.

‘God is rechts was de vetgedrukte kop van dat artikel. Zelden las ik in drie woorden grotere onzin. Al lezende bleken ze afkomstig te zijn van Thierry Baudet. Deze zelfbenoemde ‘cultuurchristen’ weet blijkbaar niet waar hij het over heeft.

Het grote gebod in de Bijbel draagt immers de mens op God lief te hebben en dit betekent je naaste lief te hebben als jezelf. Daarbij komt dat er niet voor niets in de Bijbelse verhalen er vele keren aan wordt herinnerd dat je moet omzien naar de weduwe, de wees en de vreemdeling in je midden. Anders gezegd: dat je de mensen die geen rechten, macht of geld hebben niet aan hun lot mag overlaten maar dat je daarvoor dient te zorgen. Dat is een lastige maar belangrijke opdracht. En ik kan daar echt geen rechts programma in ontdekken.

Het artikel in de NRC gaf een verslag van een bijeenkomst van Baudet met een aantal aan de SGP gelieerde personen en de SGP verwelkomt het FvD in de fractie van het Europees parlement waar ze deel van uitmaken. Het is verbijsterend dat de SGP zich bij dit soort gedachtegoed thuis voelt. Er is naar mijn mening wel een heleboel dogmatisch geneuzel nodig om dat te rechtvaardigen.

En laten we hopen dat dit ‘cultuurchristendom’ van Baudet een kort leven beschoren is.

Ate Trox
Bestuurslid van de VVP Nederland en de VVP Groningen

Foto: Elekes Andor

Deel dit