Column: Groot in het kleine

Column: Groot in het kleine

Het nieuws wordt gedomineerd door verschillende, grote thema's. Maar waar gaat het eigenlijk echt over, vraagt Menso Rappoldt zich af. 

Als ik terugkijk op de afgelopen weken, valt me op hoe snel gebeurtenissen al weer gaan. De aandacht voor het één wordt al snel ingehaald door de aandacht dat het volgende vraagt.

Twee weken geleden verbaasde ik me over de ophef toen bekend werd gemaakt dat Akwasi niet meer vervolgd zou worden door het Openbaar Ministerie, nadat hij een aantal opruiende tegen Zwarte Piet uitspraken had ingetrokken. Er was woede en verontwaardiging. Wat een boosheid is er toch soms. En waarom toch als iemand uitspraken terug neemt? Wie doet dat tegenwoordig nog in een maatschappelijke discussie? Er wordt meestal alleen maar meer olie op het vuur gegooid. Als iemand zijn heftige uitspraken in trekt, geeft dat toch ruimte voor gesprek?

Maar het onderwerp was al weer uit beeld door de vluchtelingen op Moria, de miljoenen(miljarden?) nota van Prinsjesdag en de opleving van het virus.

Onder al die grote onderwerpen gebeurt het kleine persoonlijke leven. Dat kleine persoonlijke kan ook groot zijn voor een mens. Voor ons is dat dit weekend onze kleinzoon voor het eerst een nachtje bij ons logeert zonder zijn ouders. Hij is 11 maanden en zijn ouders hebben een uitje. Het is natuurlijk leuk om hem van zo dichtbij mee te maken.

Als ik dan ouders met kleine kinderen zie op Moria is dat niet te verteren..
Het kleine kan groot zijn in het persoonlijke vlak.

Het grote van de samenleving heeft zijn weerslag op het ‘kleine’ persoonlijke leven. Maar die weerslag is lang niet voor iedereen klein.

Menso Rappoldt
Predikant van de Grote Kerk in Emmen
 

Deel dit