Column: Lekker weg

Column: Lekker weg

Zielsprostitutie noemt Foekje Dijk de continue dwang om bereikbaar te zijn. Ga gewoon eens op vakantie!

Ah, alleen al de aankondiging boven dit stukje roept vast een onmiddellijke associatie op met de reclameslogan: ‘Lekker weg in eigen land!’ Niet verbazingwekkend met de zomer op de stoep en de vakanties voor de deur. Hoewel het helaas niet aan een ieder gegeven is om te genieten van een zomers uitje. Dat kan komen door geldgebrek of door afknabbelende vitaliteit. Maar ook de zorg voor een lief, een ouder, een kind kan een mens gekluisterd houden aan de oude, vertrouwde woning.

Toch maakt het gros van de bevolking zich op om in een welbestede vakantie van een welverdiende rust te genieten. Eén van de eerste dingen die op de vakantiepaklijst zal prijken is waarschijnlijk de mobiele telefoon. Het is domweg niet meer voor te stellen dat er ooit tijden waren dat deze vorm van communicatie niet bestond.

Het is nog maar zo kort geleden: na wekenlang lopen en kamperen in de bergen was het eerste wat je zocht een telefooncel. Nu hoef je slechts een hand in de binnenzak te steken, te reiken naar het mobieltje en hopen dat er ‘bereik’ is. Hetzij om te bellen, hetzij om gebeld te worden.

Of de wereld daar beter van is geworden? De theoloog in mij heeft natuurlijk weer zo haar bedenkingen. Want: absolute bereikbaarheid is gelijk aan absolute beschikbaarheid.
En absolute beschikbaarheid riekt naar tijdsprostitutie. Of, sterker misschien nog, zielsprostitutie.

Wanneer een mens voortdurend en absoluut beschikbaar is voor anderen of iets anders, is er geen ruimte meer om op verhaal te komen. Zo wordt de ziel als het ware verkwanseld aan willekeurig ieder ander. Bij absolute beschikbaarheid is er geen mogelijkheid meer voor een mens om ruimte en vrijheid te creëren om zichzelf te kunnen en mogen zijn. Laat die mobiel toch effe lekker weg!

Foekje Dijk
Voorganger van de VVP Assen

Deel dit