Column: Lichtheid van geloven

Column: Lichtheid van geloven

Stephan de Jong kijkt in de Adventstijd naar afbeeldingen van engelen: van hun kinderlijkheid kunnen we wel wat leren.

Advent: niet alleen een tijd van licht maar ook van lichtheid. Als het goed is tenminste. Daar wijzen ons de engelen op, in groten getale rondzwevend in de adventstijd.

Waarom missen wij hun kinderlijke lichtheid? Waardoor veranderen we bij het ouder worden in zware stenen? Doordat verwondering wordt vervangen door ernst? Of deze verklaring klopt, weet ik niet. Maar kunstschilders van eeuwen terug, uit de Middeleeuwen en de zestiende en zeventiende eeuw, lijken wel zoiets te hebben gedacht. Op heel wat schilderijen hebben zij engelen afgebeeld met kinderlijke gezichten. De oeroude engelen zijn jong gebleven. En zij kunnen zweven. Ze kunnen zweven doordat zij niet zwaar zijn, niet belast met dogma’s en ferme overtuigingen, waar rechtgeaarde rechtzinnigen naar neigen. Ook niet belast met rationaliteit, bedenkingen, twijfels en allerlei andere dingen, waar vrijzinnigen wel een beetje dol op zijn.

Engelen kunnen zweven doordat zij niet gewichtig doen. Zij zijn licht van verwondering. Als zij vallen, vallen zij omhoog; in de richting van dat wat lichter is dan enig dogma en welke twijfel dan ook.

Stephan de Jong
Predikant van de Spieghelkerk in Bussum

Deel dit

Nieuwsbrief

Wilt u op de hoogte blijven van het laatste nieuws? Abonneer u op de

NIEUWSBRIEF

Zoeken

Contact

Vereniging van Vrijzinnige Protestanten
Joseph Haydnlaan 2a 
3533 AE Utrecht                       
030-8801497
info@vrijzinnig.nl
Klik hier voor meer contactgegevens

twitter310facebook

   

 Agenda

26 Aug 2018
Naaldwijk Oude Kerk

Ontmoetingszondag in Naaldwijk


01 Sep 2018
Foreestenhuis Hoorn

Vrijzinnig Event Noord-Holland in Opschudding


Column

  • Column: De comeback van religie

    Oud-voorganger Bert Jansen verwondert zich over de transformatie van religie in ons land. De kerk heeft nog steeds geen goede concurrenten, meent hij.