Column: Moed is grond onder de voeten

Column: Moed is grond onder de voeten

De ontwikkelingen in Oekraïne kunnen ons bang maken, maar juist in deze tijd is het belangrijk om moedig te zijn, zo meent Menso Rappoldt. 

De vogels zingen in de morgen, badderen in de zon en zijn zich aan het voorbereiden op het voorjaar. De sneeuwklokjes en narcissen staan in bloei. Het lijkt of ze in een andere wereld leven. Daar vernieuwt het leven zich en laat het de kracht van de natuur zien.

Maar eigenlijk zijn het de mensen die in een andere wereld leven. Een wereld die ze zelf vernietigen. De beelden zijn verschrikkelijk, de dreiging is beangstigend. Natuurlijk allereerst voor de mensen in Oekraïne, maar ook ver daarbuiten.

Iris de Graaf interviewde in Moskou mensen op straat. We zagen verwarring, steun voor de oorlog en veroordeling daarvan. Een jonge vrouw reageerde: ‘Het is gevaarlijk. Ik zou wel wat willen zeggen, maar ik ben heel bang……Maar nee…..ik ben OK. Vraag maar’.

Mooi was het: ze uitte haar diepe angst en je zag dat ze in een flits besefte dat die angst niet de overhand moest hebben. Ze herpakte zich en toonde haar moed: ‘Vraag maar.’ En ze sprak haar afschuw uit over de oorlog.

We zien hier een existentieel moment dat de grond  van haar bestaan raakt. Angst is alleen maar vallen, geen bodem voelen, geen grond om op te staan. En dat besefte ze: als ik niks durf te zeggen, ben ik nergens meer. Niemand meer.

Moed is grond onder de voeten hebben en daarop staan. Angst is jezelf verliezen, moed is jezelf winnen. Angst laat onrecht zijn gang gaan. Met moed houdt rechtvaardigheid stand.

Natuurlijk zijn we allemaal wel (eens) bang. Dat is logisch en niet erg. Maar er zijn momenten dat het eropaan komt en zo voelde deze vrouw dat. Ze ging staan: ‘Vraag maar….’
Een teken van de levenskracht die we ook in de natuur zien.
 
Je kunt de interviews zien op: website NOS
 
ds. Menso Rappoldt
Predikant van de Grote Kerk in Emmen

Deel dit