Column: Nog een profeet die van ons heenging

Column: Nog een profeet die van ons heenging

Desmond Tutu was niet de enige grootheid die ons in de laatste dagen van 2021 ontviel. Er overleed nog een profeet. Aan ons de taak om zijn werk voort te zetten, aldus Karl van Klaveren.

Op Eerste Kerstdag – een dag vóór Desmond Tutu – overleed oud-diplomaat Edy Korthals Altes. Deze aimabele oude heer wist in de afgelopen jaren het verzet tegen de nucleaire wapenwedloop nieuw leven in te blazen. In juli 2019 hield hij een bevlogen toespraak in de Houtrustkerk, die sommige toehoorders, waaronder ook leden van onze kerkgemeenschap, ertoe bracht om de daad bij het woord te voegen en acties te organiseren die de kernwapenwedloop weer onder de aandacht brachten van de media. 

Korthals Altes begon met zijn strijd voor vrede in de jaren '80 na een opmerkelijk visioen. In een interview in Trouw uit 2021 vertelde hij daarover:

'Als ambassadeur in Madrid had ik een prachtig leven. Het was de tijd van de wapenwedloop in de Koude Oorlog. Het was 1984, en in de nacht van 29 op 30 september kreeg ik een hele indringende droom. Nog nooit in mijn leven had ik zo’n intense en coherente ervaring gehad. 
In mijn droom is er een grote kerk op een heuvel, met veel mensen. Eerst wil ik daar niet in. Een oude vrouw pakt me bij de hand en leidt me naar binnen, naar een plaats links voor het altaar. Boven het altaar hangt een groot kruis. Ik zie op dat moment dat er zaagsel uit het houten kruis valt. Het volgende ogenblik is er het gelaat van Christus, die me aankijkt. Ik ervaar intense compassie en in de levende ogen zie ik één vraag: "En jij? Wat heb jij gedaan, met jouw ­mogelijkheden op dit kritieke moment?"
Wat er na die droom gebeurde, is vrijwel onbeschrijfelijk. Van het ene op het andere moment was ik een vrij mens, viel het gewetensconflict over de wapenwedloop, waarmee ik al maanden worstelde, van me af en wist ik dat ik stelling moest nemen. Die bewustzijns­ervaring, zoals ik het nu noem, is echt wat anders dan een gewone droom. Een droom is meestal chaotischer en vervaagt snel, maar deze ­indringende ervaring heeft mijn ­leven voorgoed veranderd.'

In 2022, het nieuwe jaar, zullen de kernbommen die op vliegbasis Volkel liggen opgeslagen, worden vernieuwd. Edy waarschuwde ons daarvoor. Voor velen lijkt de strijd tegen de kernbewapening een dreiging uit de oude doos. Maar niets is minder waar. Het gevaar is onverminderd groot en zelfs toegenomen nu de relatie tussen Rusland en de NAVO steeds slechter wordt.

De technologische hoogcultuur waarin we leven is geweldig. Ze heeft ervoor gezorgd dat we snel een vaccin konden ontwikkelen tegen corona. Maar ze kent ook een donkere schaduwzijde. Uit de koker van de westerse techniek is niet alleen 'de bom' voortgekomen, maar ook andere gevaren zoals klimaatopwarming en robotisering. Laten we daarom niet alleen elkaar het goede toewensen voor het nieuwe jaar, maar ook de wereld. En laten we samen al het nodige doen om te zorgen dat techniek een zegen blijft.

God heeft ons de intelligentie en creativiteit gegeven om bergen te verzetten. Ooit ontworstelden onze voorouders land aan de zee. Ze lieten zien dat het onmogelijke mogelijk is. Ook nu weer zullen we met vernuft en daadkracht wonderen moeten verrichten. In 2022 en de jaren daarna. Dat God ons nabij mag zijn, zoals hij ook Edy nabij was.

Karl van Klaveren
Predikant van de Houtrustkerk in Den Haag en de Adventskerk in Zoetermeer

Deel dit