Column: Oude en nieuwe dingen in tijden van corona

Column: Oude en nieuwe dingen in tijden van corona

De huidige tijd met de problemen rondom het corona-virus en de klimaatverandering lijkt wel op de woestijnverhalen uit de Bijbel, zo schrijft Foekje Dijk. 

Het thema ‘woestijn’ klopt steeds vaker aan in mijn denken. Meestal dient het als beeld voor onze cultuur, waarin veel oude zekerheden zijn weggevallen en de weg naar de bron van leven opgebroken lijkt.

In de bijbelse verhalen komt de woestijn diverse keren ter sprake. Meestal als plaats van openbaring of juist van oordeel. Het volk Israël zwierf volgens de verhalen maar liefst veertig lange jaren door de woestijn. De evangelisten laten Jezus van Nazareth veertig dagen in de woestenij rond wandelen, waarbij hij niet at en niet dronk.

Deze beelden kunnen haast naadloos overgebracht worden naar de huidige tijd van onzekerheden en door zo velen gevoelde uitzichtloosheid. Waar gaan we naar toe met onze wereld? Niet alleen de dreiging van dat onzichtbare virus, maar evenzeer ook de even dreigende klimaatverandering waar dringend iets aan zou moeten gebeuren. Mensen verliezen de hoop op beter, de kloof tussen rijk en arm verbreedt zich genadeloos.

Op zo’n moment is het goed om nog eens weer die bijbelse woestijnverhalen te lezen: ondanks alle uitzichtloosheid, ondanks alle tegenslagen, ondanks alle verzoekingen komt er tenslotte een eind aan de ellende. Komen mensen uiteindelijk thuis uit die diep doorvoelde desolate toestand!

Het zijn oude verhalen die een nieuwe dimensie aan de huidige tijd kunnen toevoegen. Daarom: houd moed. Eens zullen we weer arriveren in een wereld waar we elkaar op tedere wijze mogen vasthouden zonder gevaar voor besmetting. Laat deze hoop ons gaande en staande houden naar de onzekere dag van morgen.

Foekje Dijk
Voorganger van de VVP Assen

 

Deel dit