Column: Wat.een.week.

Column: Wat.een.week.

Henri Frölich volgt zo veel mogelijk nieuws, maar het doet wel iets met hem en dus vraagt hij zich af: oordelen we niet te snel? 

Voor een nieuwsjunk als ik is het bijna niet meer te volgen. Extra coronamaatregelen waaronder het instellen van een avondklok, alles rond het toeslagenschandaal, de inauguratie van de nieuwe Amerikaanse president en de wonderlijke stuiptrekkingen van de vertrekkende president.

Als ik ’s morgens wakker word, is het eerste wat ik doe mijn telefoon pakken en in een vast ritueel alle nieuwssites die ik volg langs scrollen. Nu.nl, de landelijke dagbladen en natuurlijk Twitter als een van de belangrijkste bronnen van het laatste nieuws (dat direct voorzien wordt van allerlei schreeuwende commentaren, meningen en emotionele uitbarstingen). Ik moet mezelf soms dwingen even afstand te nemen om niet overspoeld te worden door allerlei heftige ontwikkelingen in de wereld die om aandacht vragen, waar je je een mening over zou moeten vormen of die gewoon in je hoofd blijven rondspoken. Ik snap heel goed dat mensen daardoor overweldigd kunnen raken, door de bomen het bos niet meer zien en onzeker, bang of zelfs depressief kunnen worden door alles wat er om ons heen gebeurt.

Toch zou ik een pleidooi willen houden voor het nuchtere verstand. Vooral het nuchtere verstand om eens even wat afstand te nemen. Je hoeft en kunt niet overal een mening over hebben. Je kunt niet deskundig zijn op elk gebied en overal verstand van hebben.

Deskundigheid is niet zomaar een mening. Er zijn geen 17 miljoen virologen en we hebben niet allemaal verstand van statistiek en exponentiele groei. Ook kunnen we de Amerikaanse verhoudingen niet zomaar doorgronden. We kunnen wel afgaan op deskundigen die, als je wat dieper induikt op bepaalde onderwerpen, vaak een veel genuanceerder verhaal vertellen dan wat mijn dagelijkse nieuwsronde aan schreeuwende krantenkoppen oplevert.

Als ik dan probeer het wat meer van een afstand te bekijken, valt mij vooral op hoe mensen zo gemakkelijk andere mensen de maat nemen. De mensen die beleid moeten maken, moeilijke beslissingen moeten nemen, knopen moeten doorhaken, voor duivelse dilemma’s staan, kunnen op heel weinig goodwill rekenen van roepers vanaf de zijlijn, belangenbehartigers of andere mensen die het juist niet voor het zeggen hebben.

Ik had daarbij deze week een associatie met het bijbelse verhaal (ik blijf tenslotte predikant) over Jezus, die, als hij wordt uitgedaagd over de uitleg van de Thora, zijn bekende uitspraak doet: wie zonder zonde is, werpe de eerste steen (het verhaal van de overspelige vrouw in Johannes 8 vers 1-11).

Uiteraard valt er veel over dit verhaal te zeggen en uit te leggen. De verhoudingen zijn namelijk nogal scheef: de vrouw is blijkbaar vreemd gegaan, maar alleen zij wordt er op aangesproken en niet de man met wie ze dat deed. En de straf (steniging) is natuurlijk bijzonder wreed en primitief. Maar mijn associatie ging vooral over iets anders: over een ander oordelen of iemand veroordelen en over alles zomaar een mening hebben en dat laten gelden als absolute waarheid waarop anderen (met andere meningen) dan worden afgerekend en veroordeeld. Niet dat je een ander nergens op mag aanspreken maar wees toch alsjeblieft voorzichtig met oordelen, zo leer ik uit dit verhaal.

Dat dat in de praktijk niet zo simpel ligt, besef ik me heel goed. Enerzijds is een onterecht oordeel uitspreken gauw gedaan (zeker op bijvoorbeeld Twitter). Anderzijds is wegkijken in plaats van de ander ergens op aanspreken ook vaak de makkelijkste weg.

Als je alles wat er om ons heen gebeurt beschouwt, blijft het een wankel koord tussen aan de ene kant onverschillig zijn en aan de andere kant te snel oordelen (en daardoor mensen beschadigen of zelfs van je afstoten).

En wat is mijn eigen oordeel dan over al het nieuws dat ik, door steeds mijn telefoon op te pakken, over me uitgestort krijg? Oordeel ook niet te hard over jezelf, maar leg die telefoon alsjeblieft wat vaker weg!

Ds. Henri Frölich
Predikant van de Purmerkerk en van de protestantse gemeente Hoogkarspel-Lutjebroek

Deel dit