Column: Wat er toe doet...

Column: Wat er toe doet...

Een nieuwe  column van vrijzinnig voorganger Foekje Dijk:
Zomaar slaat het toe...

Een vriend die een moeilijke boodschap door moet geven: zijn lief blijkt, ondanks haar supergezonde manier van leven, een hersentumor te hebben. Een krantenbericht: volslagen onbekenden blijken een oude man in elkaar geslagen te hebben, gewoon, voor de sport. Een boom wordt door de harde wind geveld: valt op een onschuldige voorbijganger.

Zomaar slaat het toe.

De gedachte dat het leven wel eens zinloos zou kunnen zijn, ondanks alle fijne dingen die zich voordoen. De ervaring, dat wat je ook doet, dit eigenlijk tot niets leidt. De ongecontroleerde emotie van angstige mensen, die des te meer angst oproept.

Zomaar slaat het toe.

Zowel letterlijk als figuurlijk. Een bom slaat in. Mensen dragen de dood mee, tot midden in het uitgaansleven, en ontploffen. Waar is verberg?

Daar, waar zwijgen past, barst onmiddellijk brallende retoriek los. Geen moment van bezinning wordt een mens gegund. Althans, dat gunt die mens zichzelf niet, door voortdurend de media in het oog te houden. In plaats van in een terugtrekkende beweging de stilte te zoeken. Een stilte waarin weliswaar niet het antwoord besloten ligt, maar waarin wel de lange adem van de traditie op het spoor gekomen kan worden: een traditie, die leert dat geweld niet het enige is, maar dat dit gewelddadige zich ook altijd weer herstelt. Al zolang de mens bestaat.

Vermoedelijk is één van de weinige plekken waar deze stilte nog beoefend wordt, de plaats waar de geloofsgemeenschap samenkomt. Geen grote woorden of stellige antwoorden zoekend, maar gezamenlijk het breekbare ervaren van de kwetsbaarheid van het bestaan.

Wat er ten diepste toe doet is: hoe wij samen met het onvoorziene noodlot omgaan. Elkaar door de tijd van onzekerheid dragen totdat de binnenkant van de mens even weer rust kan ervaren. Opdat we krachten opdoen voor de dag van morgen.

Foekje Dijk
Voorganger bij de VVP Assen

Deel dit