Column: Zonder dogma's gaat het geloof spreken

Column: Zonder dogma's gaat het geloof spreken

Wat gebeurt er als we de dogma's laten vallen? Wat blijft er over? Erik Jan Tillema denkt dat we niet bang hoeven te zijn voor de gevolgen.

Ik spreek ze geregeld: kerkleden die afscheid hebben genomen van de christelijke dogma’s. Daar wordt vaak voor gewaarschuwd: zonder vast omschreven leerstellingen zou het geloof in ongeloof verzanden. Maar niet bij de mensen die ik ontmoet. Bij hen is door het wegvallen van de eeuwenoude dogma’s het geloof veel meer gaan spreken.

God is een drie-enige god. Jezus is gestorven voor onze zonden. Na de dood wacht ons (hopelijk) de hemel. Het zijn enkele voorbeelden van rotsvaste geloofsopvattingen die eeuwenlang dominant waren in de kerk. Maar is er in de kerk nog plaats voor iemand, die anno 2018 daar niet meer in gelooft?

Geloof is een grenzeloos gevoel dat in de afgelopen eeuwen dichtgetimmerd is met woorden. De leerstellingen gingen steeds meer bepalen hoe het geloof beleden moest worden. Nu breken steeds meer mensen die ketenen om het geloof in al haar vrijheid te kunnen ervaren.

En wat gebeurt er? Het geloof wordt dieper en sprekender. Langzaam komt het mysterie terug. Een onnoembaar mysterie waar we enkel een vermoeden van hebben. Het inspireert en motiveert ons. Het verbaast en verwondert ons. Het liefst zouden we het met woorden willen omschrijven, maar dan vallen we in dezelfde valkuilen als de grote kerkleiders voor ons.

Als we het geloof vrijlaten, raakt het veel meer het gevoel dat we ervaren.

De hemel is dan niet langer het paradijs na ons leven. Wat blijft is een hoop die we koesteren.

We weten niet langer of Jezus ook Christus was. Wat blijft is een verlangen.

We niet eens meer of God bestaat. Wat blijft is een gevoel.

Is dat een gereduceerd geloof? Is het een voorbode van ongeloof? Welnee. Het is het begin van een verrijkt geloof.

Erik Jan Tillema
Beleidssecretaris van de VVP

Deel dit