Corona-bemoediging: Pasen is sterker dan corona

Corona-bemoediging: Pasen is sterker dan corona

Juist nu, in tijden van corona, is het belangrijk om Pasen te vieren, zo schrijft Erik Jan Tillema. Omdat Pasen een feest is van de hoop. 

Deze week googelden Nederlanders weer massaal de vraag: ‘Wat vieren we met Pasen?’ Ook in de afgelopen jaren werd die vraag in maart en april opeens populair op de online zoekmachine. De feestdag kwam eraan en mensen vroegen zich af: waar gaat Pasen ook alweer over?

Hetzelfde gebeurt in aanloop naar de andere christelijke feestdagen. We vieren ze nog wel, maar een grote groep Nederlanders kent het achterliggende verhaal niet meer.

Daarom alvast het antwoord: met Pasen vieren we de opstanding van Jezus uit de dood. Dan hoeft u dat niet meer te googelen. Maar Pasen heeft ook iets te maken met onze huidige situatie, met corona.

De diepere betekenis van Pasen
Het zoekgedrag op google zegt wel iets. Blijkbaar is Pasen vooral een vrije dag, niet langer een feestdag met een betekenis.

Daar kunnen we van alles over zeggen en van alles over vinden. Maar hoe kunnen we van Pasen weer een volksfeest maken? Door massaal mensen te vertellen dat Jezus op die derde dag is opgestaan uit de dood? Veel niet-kerkelijken (en ook veel vrijzinnigen) zullen dan achter hun oren krabben en hun hoofden schudden. Het verhaal landt niet bij hen. Ze kunnen er niks mee.

De achterliggende boodschap spreekt hen misschien meer aan. Dat is de boodschap van hoop, van een nieuw begin. Dat dood niet het einde is. Dat er iets nieuws komt. En die boodschap slaat niet alleen op het verhaal van Jezus, maar gaat ook over ons en over de wereld om ons heen. Zeker nu, in tijden van corona.

De natuur laat het ook elk jaar vol overtuiging zien. Na de donkere wintermaanden komt de wereld weer tot leven. Bloembollen laten hun pracht zien, jonge dieren worden geboren. Wat dood leek, komt tot bloei.

Corona
En ook deze tijd laat de paasgedachte goed zien. We zijn geschrokken door corona. Het virus veroorzaakt dood, veel leed en een hoop ongemak. En toch kunnen we in deze duistere tijd ook lichtpuntjes zien. De thuisisolatie zorgt voor enorm veel creativiteit onder mensen en we zoeken op totaal nieuwe manieren naar verbinding. Dankzij technische mogelijkheden zoals videobellen of door teddyberen voor het raam te zetten. Op een heel andere manier zijn we met elkaar verbonden. En ondertussen wordt er hard gewerkt aan een vaccin.

Maar natuurlijk kent het virus ook heel donkere kanten. Wanneer je bijvoorbeeld ziek wordt, een dierbare overlijdt. Dan kan de vrolijke paasgedachte ver te zoeken zijn. Maar toch… Ook dan zijn er lichtpuntjes. Op dat moment misschien niet altijd goed zichtbaar, maar ze zijn er wel. In de ogen van de mensen die om je heen staan, in de woorden die worden gesproken. En soms kun je merken dat de dood niet altijd het absolute einde is. Dat er ook na ons sterven nog ‘iets’ overblijft. Een zacht soort vermoeden, een gevoel. Iets dat sterker is dan de dood.

Vier de paasgedachte
Als we de ervaringen van de huidige tijd samenvoegen met het verhaal van Jezus, wordt Pasen een feest van de hoop. Juist nu kunnen we vieren dat we ons niet tegen laten houden door een virus. Dat we blijven kijken naar het positieve.

Dan hoeven we niet langer te googelen. Dan mogen we gewoon blij zijn dat het licht altijd de duisternis overwint.

Een vrolijk Pasen!

Erik Jan Tillema
Beleidssecretaris van de VVP

Deel dit