Het is zover; ook ik ben in de ban van Evy

Het is zover; ook ik ben in de ban van Evy

Mocht u tot die kleine groep Nederlanders behoren die geen idee heeft waar ik het nu over heb: Evy Gruyaert is een Vlaamse presentatrice die grote bekendheid geniet vanwege haar podcasts Start to Run.
Start to Run – of in de volksmond: rennen met Evy – is een trainingsprogramma dat mensen helpt het lopen/joggen op een goede manier op te bouwen en vol te houden. Terwijl je rent moedigt Evy je via de podcast met Vlaamse tongval aan: ‘Amai, ik ben fier op u!’

Nu moet u weten dat sportiviteit op z’n zachtst gezegd niet mijn eerste natuur is. Dat ik nu, dankzij Evy, uitzie naar mijn eerstvolgende hardloopsessie mag dus een waar wonder heten. En inderdaad, ik voel mijn conditie vooruit gaan!

Nu is deze column natuurlijk niet bedoeld als reclame voor Evy. Maar naar aanleiding van de ontdekking van mijn sportieve kant realiseerde ik me weer eens hoe belangrijk onderhoud en stimulans zijn voor heel veel verschillende levensgebieden. Ook voor religiositeit en spiritualiteit.

Gek eigenlijk dat het voor velen vanzelfsprekend is dat je op regelmatige basis  lichamelijk bezig moet blijven om je fysieke conditie op peil te houden, maar dat we onze geestelijke conditie zo vaak laten versloffen. Onder het motto ‘geloven kan ook zonder de kerk’ raakt het onderhoud van onze spiritualiteit nog al eens in de versukkeling. En ja, natuurlijk kan geloven buiten de kerk ook. Maar ik ben er van overtuigd dat het noodzakelijk is om in elk geval iets aan onderhoud te doen om de religieuze basis van ons bestaan op peil te houden en te verdiepen.

Voor mij is de kerkgang daarbij een passend middel. Niet voor niets werden kerkdiensten vroeger ook godsdienstoefeningen genoemd, en ook ik kan deze oefeningen goed gebruiken om in geestelijke conditie te blijven! Voor een ander is het misschien een gesprekskring waarin op regelmatige basis verdiepende gesprekken worden gevoerd. Voor weer een ander de dagelijkse meditatie of het dagelijks gebed. Maar in welke vorm dan ook, onderhoud hebben we allemaal nodig, ook op dit vlak.

Er zou weleens een hele markt open kunnen liggen voor een religieuze variant van Rennen met Evy. Eens kijken wie er dan, tegen hun verwachting in, gegrepen raken door de verrassende ontwikkeling van een (op)nieuw ontdekt levensgebied…

Kim Magnee-de Berg
Kim is interim-voorzitter van het Dagelijks Bestuur en predikant van in Gouda

Deel dit