Het Paasverhaal en Oekraïne

Het Paasverhaal en Oekraïne

We lezen afschuwelijke berichten over de oorlog in Oekraïne. Vreemd genoeg bestaat er een parallel met het bijbelse paasverhaal. 

Wie het nieuws volgt, zal zich verbazen over de snelle afwisseling van de onderwerpen. Twee jaar lang lazen we bijna alleen maar berichten over het corona-virus maar opeens was dat onderwerp van de troon gestoten en ging het over de Voice of Holland. Het contrast was groot.

De Olympische Spelen brachten een heel klein beetje luchtigheid maar op dit moment gaat het vooral over de afschuwelijke gebeurtenissen in Oost-Europa.

Ik ben er enorm van geschrokken. Ik had verwacht (waarschijnlijk vooral gehoopt) dat het bij bekvechten bleef, maar opeens was daar de Russische aanval en was er voor het eerst sinds jaren weer oorlog in Europa.

De inval in Oekraïne is een verhaal over onmacht, over frustratie, over oneerlijk leed, over boosheid en over botsende ego’s. Daarom kun je deze oorlog goed spiegelen aan de lijdensweg van Jezus. Met Pasen vertellen we elkaar opnieuw dat ene verhaal dat ook gaat over al die emoties die ik net opsomde: onmacht, frustratie en nog veel meer duistere gevoelens. Want de arrestatie, marteling, kruisiging en dood van Jezus waren ook oneerlijk. Een onschuldig persoon die de speelbal werd in een krachtenveld van machtige personen. 

Als ik dit schrijf, wordt Oekraïne naar de Golgotha geleid. Op dit moment weet ik niet wat er nog gaat gebeuren, maar ik hou me vast aan het paasverhaal. Want het verhaal over Jezus eindigde niet bij het leed en de boosheid. Er kwam een vervolg dat we allemaal kennen. Een helder signaal dat duidelijk wil maken dat het kwaad niet het laatste woord heeft. Dat er altijd hoop is op een nieuw en beter begin.

Dat hoop ik nu ook. Op dit moment lees ik over afschuwelijke gebeurtenissen, maar ik hou me vast aan de overtuiging dat het kwaad niet het laatste woord mag hebben. Ik blijf hopen – misschien tegen beter weten in – dat het weer beter zal gaan.

Ik wil niet zeggen: dat het goede zal overwinnen, want dat impliceert te veel strijd. Ik wil zeggen: dat ondanks al het leed het goede mag blijven groeien. Bij ons, in Oekraïne en overal in de wereld. Dat er uiteindelijk een einde zal komen aan de strijd en dat we kunnen herstellen wat is kapot gemaakt.

Met het mooie paasverhaal wil ik positief blijven. Ik blijf koesteren. En ik weet: dat helpt. Anders was ik allang pessimistisch en depressief. En als dat gebeurt, heeft het kwaad pas echt gewonnen.

Erik Jan Tillema
Beleidssecretaris van de VVP Nederland

Deel dit