Ik ben genezen!

Ik ben genezen!

Ik ben genezen!

Ik ben genezen! Jarenlang kon ik vrijwel niets zien maar nu heb ik mijn zicht weer terug. Ik ben genezen. Het is een wonder! Of toch niet?

Het gaat niet om een kleinigheidje: ik was echt stekeblind. Zonder bril was de wereld voor mij één grote wazige massa. Het werd pas scherp op zo’n tien centimeter afstand van mijn ogen. Maar na een kleine ingreep in het ziekenhuis behoorde dat allemaal tot het verleden. Mijn bril kon ik wegdoen. ‘s Nachts kon ik moeiteloos op mijn wekkerradio kijken en ik kon de wereld aanschouwen zoals die werkelijk was.

Als ik in bijbelse tijden had geleefd, hadden we dit een wonder genoemd. Een blinde die weer kan zien. Nu ben ik wel blij dat ik 2.000 jaar later leef. Jezus liet iemand weer zien door speeksel en modder in de ogen van een blinde te smeren. Ik ging naar het ziekenhuis, werd daar keurig ontvangen, mocht op een bed liggen en na een laser-behandeling van nog niet eens een minuut kon ik weer zien. Een wonder!

Tegenwoordig hebben we het niet meer zo op wonderen. Alle prachtige verhalen uit de bijbel waarin mensen worden genezen doen wij (in ieder geval in de vrijzinnige traditie) af als fictieve verhalen. Jezus die iemand uit de dood laat opstaan? Die een lamme laat lopen en een dove laat horen? Leuke materie voor de kinderbijbel, maar wij nemen dat allang niet meer letterlijk.

Kun je mijn genezing een wonder noemen? Velen zullen zeggen van niet: wat er gebeurde is een medische ingreep die te verklaren valt. Toch vind ik het een wonder, of in ieder geval wonderlijk! Dat dit kan. Dat een arts mij binnen enkele seconden weer kan laten zien. Een wonder!

Misschien moeten wij ons meer openstellen voor de wonderen in de wereld. Of misschien moeten wij ons meer verwonderen. We kunnen de dingen in de wereld logisch verklaren. We kunnen ze accepteren omdat we weten dat het kan. Maar dat neemt niet weg dat we ons er wel over kunnen verwonderen.

Een laserbehandeling van de ogen is tegenwoordig heel normaal. Maar we mogen ons er wel over verwonderen. Net zoals zoveel andere dingen in de wereld. Kijk en verwonder je!

Erik Jan Tillema
Beleidssecretaris van de VVP

Deel dit