Kerstcolumn: God is mooi

Kerstcolumn: God is mooi

God is mooi, schrijf Alke Liebich in haar column. En God is een geschenk dat we mogen ontvangen. 

De zon schijnt.
De hemel bloeit.
Mensen kijken omhoog, gaan op hun tenen staan,
klimmen op elkaars schouders en plukken God.
'God is mooi', zeggen ze, 'mooier dan ooit'.
Ze zetten hem in vazen
op hun tafels en voor hun ramen,
En God bloeit en geurt
een middag en een avond -
dan leggen ze hem tussen de bladzijden van een schrift,
onder een ijzeren gewicht
voor later, in de winter, als er niemand is.
Toon Tellegen

God is mooi, zeggen de mensen.
Ik had dit gedicht in een map voor kerstgedichten opgeslagen. Waarom? Het begint met zon en bloemen. Het eindigt met winter. Ik denk vanwege deze combinatie.

Wanneer die bloemen uit het gedicht dan in een boek verschijnen en teruggevonden worden – spreekt de schoonheid dan nog? Spreekt God nog door de droge tere blaadjes? Of wordt God opgesloten in het boek, in de droge ideeën waar de adem uit is verdwenen?

God is mooi. Kerstmis maakt ons gevoelig voor de schoonheid van God. Die schoonheid hebben we gratis, zij treft ons in het onverwachte, zoals Zacharias die aan het werk was en de herders in de slaap. Een onverwacht geschenk.

Een geschenk is alleen maar een geschenk als er geen wederdienst wordt verwacht. Hoe moeilijk dat is, weten we uit het dagelijkse verkeer. Maar we kunnen blijven oefenen, om te beginnen met kerstmis.

God geeft zonder iets terug te vragen – anders was het ook geen geschenk. Er is iets gaande in de wereld, in Gods naam. Het goddelijke is in de wereld uitgegoten: alsof het erin opgaat, erin verdwijnt en tegelijk overal aanwezig is. Als glimlach in de materie, als bloeiende roos, en met kerstmis als blozende baby. Wij zijn niets anders dan uitgenodigd om erbij te verwijlen, en er een idee van te krijgen: er is iets gaande. Er gaat kracht uit van die schoonheid en kwetsbaarheid. Ik ga er maar eens goed voor zitten, en hierover nadenken.

 Alke Liebich
Predikant van de vrijzinnige Johanneskerk in Amersfoort

Deel dit