Kerstcolumn: Onverwachte ontmoeting

Kerstcolumn: Onverwachte ontmoeting

Alke Liebich schrijft een vrolijke kerstcolumn over een bijzondere ontdekking die zij deed in haar eigen tuin. 

Nog alledaagser dan zijn rol in het kerstverhaal, is mij laatst de heilige Jozef verschenen. Hier, in onze voortuin, diepte ik hem op onder de bladeren.

De heilige Jozef heeft de reputatie huiseigenaren te ondersteunen bij de verkoop van hun huis. Echt waar, Vonne van der Meer heeft er een mooi kerstverhaal over geschreven. Tja, ik heb werkelijk geen idee, wie hem hier heeft achtergelaten. Ik ruimde de oude bladeren op, en daar lag hij. Een poosje daarvoor hadden onze buren hun huis verkocht. Ze zijn vrijgemaakt gereformeerd – het ligt niet voor de hand dat ze de hulp van Jozef zouden inroepen. Of ligt hij er al negen jaar, zolang wij hier wonen? Toen was er crisis in de woningmarkt en raakten de huizen maar niet verkocht. Dat zou dus heel logisch zijn. Maar nu is hij werkeloos geworden, want kennelijk roepen hem enkel de huiseigenaren aan. Niet de huiszoekenden. Is daar eigenlijk ook een heilige voor?

Nu al dwingt Jozef mij op de knieën, zoals voor deze foto.  Hij dwingt me zorgvuldig te kijken en te zorgen. Zijn voet rust op een boek – het zal vast de bijbel zijn. In zijn hand de bloemen. Witte lelies, meegebracht voor zijn geliefde, lelieblanke zuivere bloem en verloofde Maria. Met boek, bloem en kind onderweg. Dat moet genoeg zijn voor een pelgrimage. Het boek van je wortels, je afkomst, je basis. De bloemen van het moment van schoonheid en verbinding. Het kind van de zorg en van de toekomst. Een preek op zich is deze man.

Maar wat heeft hij nodig, nu hij zo opzichtig voor mijn voordeur wacht? Heeft hij mij nodig, of ik hem? Ik zal iets moeten. Zal ik hem schoonmaken, want ja hey, ‘t is wel mijn woonkamer. Of mag hij zo vuil als hij is naar binnen? Ik kan hem ook buiten laten, beter misschien. Hij is onderweg, zoals velen … zoals ik zelf. Misschien moet ik wat vaker naar buiten, wortels, zorg en schoonheid in de rugzak, en mijn eigen pelgrimage serieus nemen.

Ik wens ons allen warmende nabijheid, verwarrende verrassingen, zorgzaam toeval en hoopvolle onzekerheid.

Vrolijk kerstfeest!

Alke Liebich
Voorzitter van de VVP Nederland en voorganger van de Johanneskerk in Amersfoort   
           

Wilt u op de hoogte blijven van nieuwe artikelen? Abonneer u nu op de nieuwsbrief

Deel dit