Zomertijd

Zomertijd

Zomertijd! Een tijd om even te genieten van een leven zonder verplichtingen, om uit te rusten, bij te tanken en op te ­laden. En in het ideale geval is de zomer een periode van ontmoeten en  onthaasten, met aandacht voor lichaam, ziel en geest. 

Maar voor het zover is, voordat de zomervakantie echt is aangebroken, is het juist een tijd van druk werken, de laatste klussen moeten af, diverse deadlines moeten worden gehaald, het programma van volgend seizoen moet worden afgesproken en uitgewerkt, kortom een best hectische periode. Maar ondanks de drukte van de laatste werkzaamheden voor de vakantie merk ik dat ik sinds afgelopen zaterdagmiddag (29 juni)  in een soort vakantiemodus ben geschoten. En voor mij is daar maar een heel klein melodietje voor nodig, het radiomelodietje van radio Tour de France! Voor de liefhebbers een overbekende melodie en als u het nog niet kent dan kunt u het hieronder eens beluisteren. Hoe kan zo’n simpel liedje nu voor zulke sterke en voor mij aangename gevoelens zorgen?  Het is in ieder geval het melodietje dat in de laatste kilometers van een touretappe wordt uitgezonden, het liedje wordt steeds onderbroken door de laatste stand van zaken in de tour, uitgesproken door zeer enthousiaste verslaggevers die met hun neus boven op de actie zitten. Hetzelfde melodietje wordt al vele jaren gebruikt en dus roept het ook tal van herinneringen op. Als kind gingen we in juli (de tijd waarin de Tour de France wordt verreden) vaak op vakantie en altijd ging de wereldontvanger mee en dan ’s middags als de tijd aangebroken was, zat ik op een stoel voor de tent met de radio tegen mijn oor (de ontvangst was soms niet zo best…) te luisteren naar de heroïsche bergetappes in de Tour. En zo kan het werken bij muziek, het roept soms herinneringen op aan een tijd die nu al weer lang achter ons ligt. En ondanks alle schandalen, dopingperikelen, vercommercialisering, ben ik toch van de Tour de France blijven houden, misschien uit nostalgie, maar juist ook omdat het me doet denken aan een onbekommerde vakantietijd, zonder alle drukte en verantwoordelijkheden, zonder alle stress van deadlines, in die tijd, duurde tijd een eeuwigheid. En ook nu bij het horen van dat kenmerkende melodietje staat de tijd even stil en is het een startsein om weer even tijd te nemen voor andere dingen, tijd om je te bezinnen, inspiratie op te doen en op te ademen om dan na de zomer weer met frisse moed aan het werk te gaan voor de VVP.

Ik wens u deze zomer, of u nu op weg gaat, thuis blijft, alles anders doet dan anders of juist precies hetzelfde ritme volgt als altijd, een hele goede, inspirerende en gezegende zomer-tijd toe! En ik wil graag afsluiten met een ochtendgebed uit India als inspiratie om zinvol met de ons geschonken tijd om te gaan!

neem de tijd om te denken
het is de bron van kracht
neem de tijd om te spelen
het is het geheim van de eeuwige jeugd
neem de tijd om te lachen
het is de muziek van de ziel
neem de tijd om te bidden
het is de grootste macht op aarde
 

ds. Henri Frölich

Deel dit