Jaarvergadering 10 november 2012

Jaarvergadering 10 november 2012

De tweede Algemene Vergadering van dit jaar zal worden gehouden op zaterdag 10 november in Gouda, in de St. Joostkapel, Lage Gouwe 134, 2801 LK in Gouda. Alle leden zijn van harte welkom.

We ontvangen u daar graag vanaf 10.00 uur met koffie en thee, om 10.30 uur begint de vergadering.

We beginnen de vergadering met een boeiende lezing van de schrijver Koert van der Velde, bekend van zijn boek ‘Flirten met God’, religiositeit zonder geloof’: In deze zich voortdurend vernieuwende tijd, zie je ook religie op een ongekende manier vernieuwen.

Traditioneel houdt religiositeit geloof in. Ook in de wetenschap gaat men hier als vanzelfsprekend van uit. Flirten met God vraagt zich af of dit wel noodzakelijk is. In theorie is het mogelijk zonder geloof religieuze beleving te hebben, en ook in de praktijk komt het veelvuldig voor, echter zonder dat het door sociale wetenschappers wordt opgemerkt. Hun idee dat in religie geloof centraal staat, ontneemt hen het zicht daarop. Om er zicht op te krijgen is het nodig te bepalen wat religie dan wel is. Hiervoor wordt aangesloten bij traditionele opvattingen van religiositeit als de beleving aangesproken te worden door iets wat achter de grens van het begrip lijkt te liggen, en de poging dit aan te spreken. Met dit gereedschap worden in flirten met God tal van niet van geloof uitgaande vormen van religiositeit opgespoord, zoals in het dagelijks leven, kunst, sport, gezondheidszorg, en in kerken. Agelovigen beoordelen religieuze beelden en ervaringen niet op geloofwaardigheid maar op smaak: zijn ze mooi, goed en bruikbaar? Wellicht is flirten met God een belangrijker wordende manier om ook zonder geloof de hemel te bestormen.
Koert van der Velde

Terwijl Koert van der Velde jarenlang als religiejournalist voor Dagblad Trouw verslag deed van de ontwikkelingen op religieus gebied in Nederland, onderzocht hij de hem opvallende trends ook als godsdienstwetenschapper. Hij streef er een proefschrift over: Flirten met God, over het verschijnsel dat veel mensen tegenwoordig niet meer kunnen geloven in religieuze zaken, maar toch ook geen atheïst zijn. Ze hebben oog voor de grens van hun begrip, en kunnen zich aangesproken voelen door het gegeven dat daar een onbekend meer achter ligt. Steeds meer zie je dat mensen ondanks hun onvermogen te geloven toch werk maken van religieuze voorstellingen en rituelen die dat onbekende meer uitbeelden. Flirten met God verscheen in 2011 bij uitgeverij Ten Have en kwam in 2012 ook digitaal en als luisterboek in de handel.

Na de lezing gaan we verder met de volgende agenda.

Op 12 mei was er een Algemene Vergadering in Vrijburg in Amsterdam. Omdat de begroting voor 2013 op dat moment nog niet besproken kon worden, onder andere door de vacature voor een penningmeester, zal deze op 10 november besproken worden.

De financiële situatie van de vereniging baart het bestuur zorgen en de bespreking hiervan op 10 november is van groot belang. En daarnaast en er mee samenhangend staat ook de toekomst van de vereniging op de agenda; hoe ziet die er uit? Gaan we op de huidige weg verder of zijn veranderingen nodig?

Voor leden zijn de stukken op te vragen, u kunt e‑mailen naar info@vrijzinnig.nl

of bellen  naar  030-8801497. De kosten voor de lunch bedragen € 7,50. Uw aanmelding zien wij gaarne vóór 3 november tegemoet.

De kerk bevindt zich op een kwartiertje lopen vanaf het station. U kunt  (betaald) parkeren op parkeerterrein Vest (gelegen aan de gelijknamige straat) op ongeveer vijf minuten lopen van de kerk.

Deel dit