‘Geef kinderen liefde voor de wereld’

‘Geef kinderen liefde voor de wereld’

Een liefdevolle opvoeding alleen is niet voldoende, aldus Filosoof des Vaderlands Daan Rovers. Er moet ook een blik zijn op de wereld.

Dat zegt de filosofe in een interview met de website Zin in Opvoeding. Op de vraag wat het belangrijkste is dat ouders aan hun kinderen kunnen meegeven, antwoordt ze: ‘Liefde voor de wereld’.

Volgens haar is het niet voldoende als ouders enkel veel liefde aan hun kinderen geven. Het is uiteraard wel belangrijk, maar de (gemene) wereld mag niet buitengesloten worden. ‘Ik denk juist dat je als ouder moet zorgen dat je kinderen vertrouwd raken met de wereld en vertrouwen krijgen in de wereld, zodat ze hun plaats daarin kunnen innemen en deze ook kunnen veranderen. Want elk kind draagt de mogelijkheid in zich van een nieuw begin.’

Waarom dat belangrijk is? ‘Je moet je kinderen niet alleen grootbrengen, maar ze liefde en verantwoordelijkheid voor de wereld bijbrengen. Want opvoeden gaat uiteindelijk niet over hoe je je moet gedragen, maar over hoe je mens wordt.’

Dat vraagt een bepaalde mentaliteit van ouders en opvoeders, zo vertelt ze aan Zin in Opvoeding, maar ook iets van de maatschappij.

Lees verder bij Zin in Opvoeding

Foto: Ruud Pos

Deel dit