‘In kwetsbare ontmoetingen komt het er op aan’

‘In kwetsbare ontmoetingen komt het er op aan’

Arent Weevers wil stilstaan bij de kwetsbaarheid van het leven en doet dat als voorganger en als kunstenaar.

Enkele vragen aan hem over zijn drijfveren in het leven:

Hoe moet ik jou noemen? Kunstenaar, pastor, vrijzinnige? 
Als dominee van de protestantse gemeente Hengelo. Mijn aandachtsgebieden zijn het pastoraat voor de vrijzinnige protestanten, beeldende kunst en spiritualiteit.

Hoe lang ben jij al voorganger van de VVP Hengelo en wat vind je het mooie van dat werk? 
Al meer dan twintig jaar, maar met tien uur in de week is het maar 5 jaar fulltime!

Het pastorale contact is voor mij de reden geweest om predikant te worden en dat zal ook zo blijven. In de kwetsbare ontmoeting komt het er op aan. Dat ik net zolang met iemand mag meelopen die daar om vraagt, vind ik een zegen van dit ambt.

 Wat organiseer jij allemaal voor de VVP Hengelo? 
Gespreksgroepen en thema-middagen over spiritualiteit, cultuur en samenleving. Nu ook de tentoonstelling ‘Kruiswegstaties in modern perspectief’ in de veertigdagentijd met een lezing en rondleidingen in samenwerking met VVP-Hengelo. De tentoonstelling laat hedendaagse kunstwerken zien die niet de traditiegetrouwe staties verbeelden maar wel een vergelijkbare zeggingskracht hebben.

Daarnaast is er het (rouw)pastoraat en begeleiden van uitvaarten.

Hoe combineer jij het voorgangerschap met jouw kunstenaarschap? 
Soms eist het één meer aandacht dan het ander en dan moet ik kiezen, maar meestal is het mogelijk de afspraken goed te plooien. Als ik een kunstwerk moet maken of een expositie in het buitenland heb, neem ik vakantie op. Ik heb wel tegen mijzelf gezegd: ‘Afscheidsplechtigheden gaan voor openingen van exposities’.

Ben je als kunstenaar ook een soort dominee? Probeer je wat over te dragen? 
Ik ben niet zo van de ‘boodschappen’. Wel om stil te staan bij ervaringen van kwetsbaarheid van het leven en daarover na te denken. Kwetsbaarheid heeft te maken met een ‘onbegrensd’ aspect, een ‘opening’ in het concrete alledaagse. ‘Onbegrensd’, omdat tijdens de ervaringen wordt beseft dat de mens niet af is. Het is een ongemakkelijk gevoel. We doen er dan ook alles aan om dat buiten de deur te houden. Tegelijkertijd is dát wat mensen met elkaar verbindt: iedereen is ten diepste existentieel kwetsbaar.
Die ervaringen zijn ook mijn verbinding tussen kunst en religie, mediakunst en spiritualiteit. Op mijn blog schrijf ik daar uitgebreid over. 

 

Deel dit