‘Op zoek naar grenzen van vrijheid en tolerantie’

‘Op zoek naar grenzen van vrijheid en tolerantie’

We moeten het over de grenzen van onze vrijheid en tolerantie hebben, meent Jaap Smit. De Commissaris van de Koning in Zuid-Holland spreekt hierover tijdens de Tolerantielezing van de remonstranten op 30 september.

‘Tolerantie in ons land is verworden tot een gevoel van ‘Ik ben o.k., jij bent o.k.’’, zegt Smit. ‘Ik heb mijn waarden, jij hebt jouw waarden. Laten we elkaar niet lastig vallen. Maar dat is geen tolerantie, dat is vrijblijvende onverschilligheid waarmee we het gesprek uit de weg gaan. Tegelijkertijd zijn we moralistischer dan ooit, we wijzen met de vinger naar elkaar zonder dat er een gemeenschappelijke grond nog bestaat om elkaar tot de orde te roepen.’

We moeten weer met elkaar in gesprek gaan, maar durven dat niet, zo meent Smit. Hij vindt dat vrijheid en tolerantie geen absolute waarden zijn en er bestaat geen vrijheid zonder grenzen en geen tolerantie zonder identiteit. Voor hem is de christelijke identiteit het fundament van de samenleving, maar natuurlijk is hij bereid die christelijke waarden en normen te relativeren.

Hij is in deze gedachten geïnspireerd door de filosoof Adorno, die meent dat wij mensen God met de VUT hebben gestuurd, maar dat de verlichte mens verdwaalt in de onmetelijke vrijheid die daardoor is ontstaan. Wij hebben andere ideologieën geschapen, bijvoorbeeld een onbegrensd kapitalisme, waarin wij als vreemden langs elkaar heen lopen.

Jaarlijks organiseren de remonstranten de Tolerantielezing. De lezing van Smit draagt als titel ‘Groot denken over moraal is nodig’. De lezing wordt uitgesproken in het Catharijneconvent in Utrecht en kan fysiek bijgewoond worden. Het is ook mogelijk om de lezing via een livestream te volgen.

Opgave kan via deze pagina

Deel dit