31 oktober hoogtepunt Reformatiejaar

31 oktober hoogtepunt Reformatiejaar

Dinsdag 31 oktober vormt met een publiekslezing en een speciale kerkdienst het hoogtepunt van het Reformatiejaar in Nederland.

Op die dag vindt in de Janskerk in Utrecht de eerste Protestantse Lezing plaats. Die wordt gegeven door dr. Katharina Kunter. Zij is theoloog en historica en schreef het overzichtswerk ‘500 jaar Protestantisme’. Dr. Kunter is gezien haar kennis van de buurlanden van Duitsland, in staat weer te geven hoe divers het protestantisme is in Europa.

Ze geeft aan dat ze het in haar lezing gaat hebben over de invloed van de Reformatie op cultuur en maatschappij, en op het geloof en de kerk. Kunter: ‘Protestantisme heeft met zijn individualisme een bijdrage geleverd aan de democratie en de Verlichting. Geen toeval dat er in Nederland en in de Scandinavische landen relatief veel aan vrijwilligerswerk wordt gedaan en aan goede doelen wordt geschonken. Protestanten leren dat het in het leven niet alleen om henzelf draait, dat ze zich moeten inzetten voor hun naaste.’

’s Avonds vindt eveneens in Utrecht - maar nu in de Domkerk - een speciale kerkdienst plaats, waar ook de koning bij aanwezig zal zijn. De EO zendt de dienst om 19.00 uur live uit op NPO2.

In de hele wereld wordt in 2017 herdacht dat de Reformatie 500 jaar geleden begon: op 31 oktober 1517 zou de voormalige monnik Maarten Luther zijn 95 stellingen op de Slotkapel van Wittenberg hebben gespijkerd. Het was het startschot voor de periode van kerkhervormingen in Europa.

Deel dit

Steun de VVP

Laat de vrijzinnige vlinder vliegen.

WORD DONATEUR

Zoeken

Contact

Vereniging van Vrijzinnige Protestanten
Joseph Haydnlaan 2a 
3533 AE Utrecht                       
030-8801497
info@vrijzinnig.nl
Klik hier voor meer contactgegevens

twitter310facebook

   

 Agenda

22 Maa 2018
Boskoop Vrijzinnig Protestantse Kerk

Muziek uit de hemel


22 Maa 2018
Oudshoornse Kerk

Lezing ´Als je niet meer beter wordt´


11 Apr 2018
Honselersdijk Protestantse Kerk

Vertelvoorstelling 'Een hart vol verhalen'


Column

  • Column: Een hemel op een doordeweekse dag

    Het leven is niet altijd even prettig, zo weet Foekje Dijk. Daarom is het belangrijk om te blijven lachen.