'Als je niet meer geraakt wordt door dit werk, moet je er mee stoppen'

'Als je niet meer geraakt wordt door dit werk, moet je er mee stoppen'

Cisca Peters begeleidt als geestelijk verzorger al jaren mensen die sterven. 'Het is heftig, maar ook inspirerend'. 

Cisca Peters kreeg na dertig in de zorg te hebben gewerkt een burn-out en moest een heroverweging maken. Wilde ze dit werk de rest van haar leven blijven doen? Ze besloot haar hart te volgen en hbo-theologie te gaan studeren. Het leidde tot een enerverende loopbaan als geestelijk verzorger, verpleegkundig consulent spierziekten en consulent euthanasie.

Cisca geeft als zelfstandig ondernemer cursussen stervensbegeleiding aan onder meer thuiszorgmedewerkers, ze begeleidt in het Erasmus MC patiënten die de onbehandelbare spierziekten ALS of PSMA hebben, helpt cliënten met hun euthanasieverzoek bij de Levenseindekliniek, ondersteunt nabestaanden bij rouw en doet daarnaast nog allerlei andere inhoudelijke zingevende projecten waaronder bij de Vereniging van Vrijzinnig Protestanten.

'Ik ben een wat vreemde eend in de bijt', legt ze uit. 'Ik kom namelijk dagelijks met de dood in aanraking. Dan is de combinatie verpleegkundige en geestelijk verzorger een beetje gek, maar natuurlijk ook heel bijzonder.'

Lees het interview verder bij Zinweb

Deel dit